Ивайло Калфин: Работех комфортно в правителството, имах подкрепата на премиера

"Искам да направя една разлика от политическата оценка, която прави АБВ и начина, по който аз работех с правителството и с премиера. В АБВ не един път са посочвани сектори като отбраната, сигурността, външната, икономическата, енергийната политика... като сектори, в които има очаквания да има доста по-различно развитие.

Аз работех комфортно в правителството, имах подкрепата на премиера, работех в екип с колегите ми в областта, в която аз работех", заяви вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин пред БНТ.

Той обясни, че неведнъж АБВ е посочила сектори в управлението, в които има забавяне или не са започнали предвидените промени, но това според него се дължи на по-сложния коалиционен характер на правителството.

"Нарушени бяха принципите на комуникацията, особено в парламента - в последния момент се появяваха законопроекти. Изборният кодекс беше типичен пример - гласуван на второ четене в комисии, преди да влезе в зала, започваме отново да го разглеждаме. И се натрупаха такива проблеми, които са свързани с начина, по който се управлява страната и с резултата, който се постига", аргументира Калфин решението на АБВ.

Той заяви, че въпреки, че партията излиза в опозиция, ще подкрепя правителството по важните въпроси и за добрите решения. Калфин изрази надежда за по-добър диалог и с БСП, но бе категоричен, че това е "двустранен процес".

"Това, което се случва в страната не прави привлекателна идеята за поредните предсрочни избори. През 2014 г. имаше три правителства в една година. За две години два пъти имахме служебни правителства.

Това не води до стабилност, до възможност хората да си планират инициативите. Не може да се сменят непрекъснато правителства, служебни правителства. Предсрочните избори не са добра опция, но всичко е в ръцете на мнозинството и управляващите", допълни министърът в оставка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика