Цветан Цветанов: Имаме стабилно мнозинство, което ще продължи да управлява страната

"От конгреса на БСП и начина, по който бе избран новият председател смятахме, че това може да бъде очаквана политика като решение на АБВ", каза председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов за БНТ по повод оставката на вицепремиера Ивайло Калфин и заявката на АБВ, че ще напусне управлението.

„От конгреса на БСП и начина, по който бе избран новият председател смятахме, че това може да бъде очаквана политика като решение на АБВ. Знаете, че днешното правителство е една конструкция, която винаги е под напрежение. Важно е основата да бъде стабилна и да продължим напред”, коментира Цветанов.

По думите му, винаги, когато един вицепремиер напуска кабинета, практиката в България е да се хвърлят много хули него. „ПГ на ГЕРБ подкрепяше Ивайло Калфин и той направи една добра стъпка в пенсионната реформа. Тя беше с подкрепата на всички парламентарно представени групи в мнозинството”, посочи Цветанов.

„Реформите, когато се правят, те трябва да бъдат подкрепяни солидарно от всички парламентарно представени групи. В този период на съвместно управление сме имали и напрежение. Отговорността за всичко това, което се случва в днешното управление се трупа на ГЕРБ като негатив, защото, когато има успешна политика, всеки си преписва услугата, но малко са тези, които се сещат за реалната парламентарната група на ГЕРБ, която осигурява и кворума и тези реформи, които са необходими за страната ни и няма как да бъдат направени без това консолидирано мнозинство, което имаме”, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов припомни, че с подобен начин на управление Румен Петков като министър на вътрешните работи принуди тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов да напусне и стане след това вече за два мандата премиер.

„Не изключвам възможността Румен Петков да направи сегашния премиер и президент на страната на предстоящите президентски избори, но това е в кръга на шегата. Нега не го извеждаме като акцент от днешния разговор”, пошегува се той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика