На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Китайски общини търсят контакти с български

Димитър Абаджиев организира посещение на китайски делегация с кмета на Търговище д-р Дарин Димитров за побратимяване и бизнес партньорство

Голяма активност има от китайските общини за побратимяване с общини от Централна и Източна Европа по инициативата „16 плюс 1“. Вече над 10 делегации от китайски провинции и градове са потърсили съдействие на нашите представители в последните 2 месеца за създаване на контакти с български общини.

Това съобщи за „Труд“ в Търговище генералният ни консул в Шанхай Димитър Абаджиев. Той беше на работна визита в града по повод организирането на побратимяване между Търговище и китайски град. Работи по него от няколко месеца с кмета д-р Дарин Димитров, който управлява общината от половин година.

„Побратимяването не е формален акт. Има осигурени финансови ресурси от тяхна страна, които да се използват за инфраструктурни проекти и инвестиции в различни области“, каза Абаджиев.

Избраният град за побратимяване с Търговище е с население от 4,5 – 5 млн., което за стандартите на Китай било съотносимо с българската община.

„В Търговище има възможност за изграждане на голям логистичен център, тъй като е на добро отстояние от речното и морско пристанища в Русе и Варна. Работната ръка е по-евтина от големите градове. За съжаление работната ръка в България вече е по-евтина от тази в Китай“, коментира Абаджиев.

Той допълни, че се водят разговори за посещение на делегация от Китай в Търговище през септември-октомври. В нея ще има представители на политическо ниво и бизнеса.

Абаджиев коментира, че в България в момента се подготвят съвместни проекти с китайски общини. В Чехия и Унгария вече били в процес на реализация. Там се инвестирало включително в жп трасе и пътища, с цел изграждане на по-кратко сухопътно трасе за китайските стоки.

Това е свързано и с друга китайска инициатива „Път на коприната“. В нея имало предвиден ресурс най-вече за инфраструктурни проекти, уточни консулът ни в Шанхай.

„Доколко ще се впишем в тези инициативи зависи най-вече от активността ни, на правителството и общините ни. България представлява интерес като вход към Европа, с възможности за логистични центрове, установяване на контакт при производства, с благоприятната си данъчни политика. Стъпвайки тук, те могат да влязат на целия европейски пазар. Голяма част от китайските стоки не могат да се продават директно на този пазар, ако не са произведени в Европа“, допълни Абаджиев.

Той вижда голяма ниша за нашите стоки в сектора на храните, тъй като в Китай имало проблеми със замърсяването на почвата и въздуха и голямо търсене от страна на средната класа на екологични продукти: мед, сокове, конфитюри и други.
На изложение за храни в Китай, българска фирма била отличена за био оцет от мед.

Там участвали общо 15 наши фирми.

„Ние сме малки, но с големи възможности за техния пазар. Там имат много добро отношение към България. Особено по-възрастните поколения, които са със сантименти към страната ни и помнят, че България е втората, която ги признава“, сподели Абаджиев.

Той похвали родния бизнес, който вече създавал добри контакти. В момента организирал посещение на огромен китайски холдинг, който имал годишен оборот около 2-3 млрд евро, в страната ни. Освен срещи в София, те ще имат визита и в Търговище. „Беше удоволствие да чуя, че от няколко години работят с фирма от „един малък град“, както казаха те – Търговище. Оказа се, че работят с „Мебел стил“. Другата седмица ще са на посещение в страната и Търговище и ще се срещнат и с кмета“, каза Абаджиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.