Бокова номинира Стоичков като "шампион за мир"

Снимка: Ирина Бокова получава екипа с номер 8 на Христо Стоичков в Париж през 2013 г.

Ирина Бокова ще номинира за посланик на добра воля към ЮНЕСКО в категорията "шампион за мир" най-голямата ни звезда във футбола Христо Стоичков.

Това стана ясно на годишната среща на посланиците на добра воля на ЮНЕСКО в Париж.

Световните звезди Клаудия Кардинале и Жан Мишел Жар, Чико от "Джипси Кингс", професорът по икономика от Женевския университет Пиер Берже бяха част от известните имена, които се събраха днес на годишната среща на посланиците на добра воля към ЮНЕСКО, предаде БНТ.

Жан Мишел Жар коментира кандидатурата на Ирина Бокова: "ще бъде най-добрата новина на десетилетието. Мисля, че всички се нуждаем вече жена да оглави тази организация, човек като нея, който да бъде гласът на Европа там. С работата си в ЮНЕСКО през последните години тя доказа как нейната енергия, интелигентност и визия за бъдещето могат да повлияят на всички ни. И точно такъв човек е нужен сега на ООН. Подкрепям я на 100 процента и много са хората в света, които се надяват, че тя ще бъде следващият генерален секретар."

Борбата срещу тероризма, опазването на културното наследство и последиците от бежанската криза бяха сред основните теми на срещата.

"Турбулентни времена на разрастващи се конфликти навсякъде по света, войнстващ екстремизъм, брутални терористични атаки, взели само в Париж през ноември 130 жертви, тези факти по думите на генералния директор на ЮНЕСКО изискват глобална битка за сърцата и умовете на хората и на вече на младите хора. Именно в това е и основната мисия на посланиците на добра воля към ЮНЕСКО", посочи Ирина Бокова.

Генераленият директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, нарече посланиците "визионери на бъдещето":" Те идват от различни страни, представляват различни религии, носят своя идентитет и култура, и особено сега когато виждаме нарастващия екстремизъм, ксенофобията в много части на света включително в Европа, те са тези които са ни връзката с гражданското общество, с интелектуалците, артисти, художници, писатели, музиканти."

Коментари

Задължително поле