Ивайло Калфин: Ще се радвам ако АБВ и БСП имат общ кандидат за президент

"Ще се радвам ако АБВ и БСП имат общ кандидат за президент", каза на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в оставка Ивайло Калфин, предаде "Фокус". Той каза още, че екипът му като министър на труда и социалната политика си тръгва с него, а на него самият му предстои да реши дали да довърши мандата си като народен представител. Калфин заяви още, че екипът с който е работил е бил предпазен от политически натиск и подкрепян, както и че излизането на АБВ от управлението не е свързано с БСП.

На въпрос дали е възможно той да бъде обща кандидатура на АБВ и БСП Ивайло Калфин отговори: "Тепърва е рано да се говори за кандидатури, ако има общ кандидат между БСП и АБВ".

"Надявам се да има раздвижване в рамките на лявото пространство, но не това е поводът АБВ да излезе от управлението". Това коментира Калфин във връзка с диалога между БСП и АБВ. "Има мотиви за подобряване на диалога с БСП след конгреса. Длъжни сме към хората в България и политическата система да отворим каналите за този диалог. Не търсете повод в това действие с предстоящи политически събития", допълни той. Калфин уточни, че очаква с оптимизъм диалога след конгреса на БСП.

На въпрос дали ще довърши мандата си като народен представител, Калфин заяви, че предстои да вземе това решение.

"Екипът на Министерството на труда и социалната политика си тръгва с министъра, както е нормално." Това каза още Ивайло Калфин. "Дойдох в Министерството на труда и социалната политика и държах да разчитам на експерти, работили в тази сфера. Оказа се и забелязвам, че има добър резултат, когато се създаде спокойствие", обясни Калфин. По думите му в министерството не е имало политически метли, четки и други почистващи елементи. "Екипът на МТСП си тръгва също, както е нормално с всеки един министър", обясни той.

"Екипът, с който работих в МТСП, бе предпазен от политически натиск и подкрепен от всички партии в управлението." заяви още министърът в оставка. Калфин посочи, че екипът му е свършил доста работа, включително и такава, свързана и с цели като намаляване на безработицата.

"Решението в АБВ е мотивирано с натрупване на различни процеси, критиките, които неведнъж бяха отправени към правителството, свързани със забавяне или незапочване на важни реформи. Темите, поставени от АБВ, са свързани с нестабилната ситуация около България, конкретни ресори - икономическа политика и т. н.", заяви Калфин относно мотива на АБВ да напусне коалицията. "Другата част бе свързана с трудната комуникация, не един път е поставен този въпрос. Не успяхме да създадем орган, с който да комуникираме. Много пъти бяхме изправени в парламента пред решения, които трябва да се взимат в последния момент", допълни Ивайло Калфин. Тези натрупвания не позволяват на АБВ да изпълни това, което е поела като ангажимент", поясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини