Параклис за лекари и болни вдигнаха в Монтана

Параклис, изграден с дарения, бе открит в многопрофилната болница „Д-р Стамен Илиев” в Монтана на 11 май – деня на светите братя Кирил и Методий. Строителството на малкия храм в здравното заведение започна през миналата 2015 г. 

Малкият храм носи името на свети Иван Рилски – закрилник и небесен покровител на българските лекари и бе построен само за около половин година с помощта на граждани и бизнесмени от града, региона и страната. Иконостасът е дело на дърворезбаря Чавдар Антов, а част от иконите също са от дарения.

„Изградихме този скромен Божи дом за пациенти и лекари, за да намират надежда и закрила. Ние използваме най-съвременните медицински методи за лечение на нашите пациенти, но и малко помощ свише ще ни дава упование и духовна подкрепа в по-тежки моменти”, каза изпълнителният директор на болницата д-р Тони Тодоров.

Параклисът бе осветен от Белоградчишкия епископ Поликарп и духовници от Монтана. На тържествената служба присъстваха кметът Златко Живков, общинари, лекари, дарители и граждани.

„Монтана може да се радва и духовно да тържествува, че вече има храм, наречен на този великан на духа – Свети Иван Рилски Чудотворец, закрилникът на българския народ и държава. Всеки, който строи храм на земята, си строи жилище на небето”, припомни в проповедта си епископ Поликарп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони