Вежди Рашидов връчи „Златен век“ на Никита Михалков (обзор)

Вежди Рашидов и Никита Михалков след връчването на отличието.

Министърът на културата Вежди Рашидов награди вчера в Москва Никита Михалков с орден „Златен век“.

Световноизвестния режисьор, актьор, продуцент, сценарист, преподавател и общественик благодари за най-високото отличие на българското Министерство на културата.

„Обичам много България и се възхищавам на българския талант”, каза Михалков.

Рашидов се срещна още с Юрий Ушаков, помощник на президента на Русия по външната политика, с Михаил Швидкой, специален съветник на Путин по международното културно сътрудничество и с Владимир Урин, Генерален директор на Болшой театър.

С Швидкой министър Рашидов договори България да представи в Москва експозиция на уникални икони, а те да гостуват у нас с изложбата „Руският портрет в края на XIX и началото на XX век”, която неотдавна пожъна голям успех в Лондон.

Генералният директор на Болшой театър Владимир Урин изрази готовност да сключи споразумение за дългосрочно сътрудничество със Софийската опера и балет, с която и сега обменя солисти. „За нас ще бъде голяма чест, ако през 2018 г., когато имаме гастрол в Парижката опера, гостуваме и в България. Страната ви има изключителни гласове и таланти - не само в музикалното изкуство, но и в останалите сфери на културата“, каза Урин.

Коментари

Задължително поле