Подсилват със звук камерите в училищата по време на матурите

Родителите на учениците от у-ще "Братя Миладинови" се надяват ревът на багера в строеж до школото да спре по време на матурите

Строго ще бъдат охранявани матурите и държавните зрелостни изпити и тази година. От Регионалния инспекторат на образованието /РИО/ в Бургас са изпратили писмо до областната дирекция на МВР за осигуряване на охрана на сградата на инспектората ден преди матурите, когато вътре ще се съхраняват тестовете. Всяко училище също ще е с усилена охрана по време на изпитите, вътрешни мерки за сигурност отделно ще бъдат взети.

В охраната тази година ще участват и родители, съобщи Виолета Илиева, директор на РИО. По трима души ще следят за реда във всяко училище, като предварително те са излъчени от училищното настоятелство или ръководство. Родителите няма да имат достъп вътре в класните стаи, но ще следят при установяване на самоличността на учевиците по лична карта, както и при огледите при запечатване и отпечатване на стаите.

Камерите в училищата ще бъдат "подсилени" със звук, т.е. ще се правят звукови записи по време на матурите и зрелостните изпити, обясни Виолета Илиева. По думите и, за охрана са взети и други скрити мерки, които не се огласяват. Мобилните телефони ще бъдат иззети не само от учениците, но и от квесторите, за да няма упреци за теч на информация. Всички квестори са сменени, но последния момент никой не знае кой точно къде и с кого ще инспектира.

3458 редовни ученици ще се явяват тази година на матурите за 7- ми клас. На държавния зрелостен изпит по БЕЛ ще се явят 3239 души, на втория- 3903 ученика, а за трети са записани 31.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони