Забраната за бурки в Пазарджик влиза в сила днес

Пълната забраната за носенето на бурки на обществените места в Пазарджик влиза в сила от днес, предава БНР. Служители на полицията и общината ще следят за спазването на наредбата, а нарушителите ще бъдат глобявани.

От днес официално се забранява носенето на облекла, които закриват части от лицето и пречат на разпознаването му. Забраната важи за Пазарджик и 30-те села в общината. Забранява се носенето на бурки навсякъде - не само в общинските и държавните институции, но и по улиците, парковете, магазините, транспорта.

Решението беше взето от мнозинство от Пазарджишкия общински съвет на 27-ми април. До момента никой не е обжалвал промяната на наредбата за обществения ред в Административния съд.

След ветото, в ромския квартал "Изток", няма видимо напрежение. Проверка установи, че голяма част от забулените жени, са открили лицата си още преди забраната да е влязла официално в сила.

За спазването на наредбата ще следят служителите на Полицията и на Общинската администрация. При първо нарушение, глобата е триста лева, а при всяко следващо, санкцията е хиляда лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини