Теменужка Петкова: Без заема за БЕХ НЕК трябваше да плаща 3 милиарда лева неустойки

Няма индикатори за падане на правителството. Правителството е стабилно, ГЕРБ е националноотговорна партия, подобна националноотговорна позиция декларираха и останалите политически партии в българския парламент, които изразиха подкрепа за правителството. Ето защо аз смятам, че не е времето и мястото да се говори за падане на правителството. Това каза пред БТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър Петкова заяви още, че "ако не бяхме взели заема, за да се погасят задълженията към двете „американски централи”, НЕК трябваше да плаща 3 милиарда лева неустойки". Тя допълни, че е изненадана от позицията на зам.-председателя на АБВ Румен Петков, който изрази мнение, че заради заема, който БЕХ изтегли, за да обезпечи задълженията на НЕК към „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и Контур Глобал „Марица изток 3“, в следващите три месеца цената на електричеството ще се повиши драстично.

„Много се говори по отношение на този кредит, но никой не иска да каже какво всъщност щеше да се случи, ако НЕК не беше издължила своите задължения към двете „американски централи”. Българските граждани трябва да знаят следното - в тези договори е предвидена неустойка, която НЕК трябва да прати на двете „американски централи” в случай че не изпълни совите ангажименти, тоест да не плаща задълженията си Размерът е малко над 3 милиарда лева”, обясни енергийният министър. Тя увери, че няма никакъв риск за повишаване на цената на тока, защото НЕК не е платила на централите и подчерта, че към момента все още цената на електричеството у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Министър Петкова допълни, че е била изненадана от решението на вицепремиера Ивайло Калфин да си тръгне и подчерта, че година и половина са работили много добре заедно, че той е много добър експерт и са имали тясна комуникация по повод либерализацията на енергийния пазар, както и конструктивен диалог.

Петкова каза още, че е изненадана от това, че АБВ напуска управлението и липсата на мотиви. Изненадана е също така от това, че за напускането на коалицията се използват реформите в сектор „Енергетика”, тъй като до настоящия момент са работили много добре с АБВ, в частност Кирил Цочев в качеството му на член на комисията по енергетика в Народното събрание.

"Той е един много добър професионалист, човек, който познава в детайли проблемите в сектор „Енергетика"", обясни Теменужка Петкова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини