Гърмен отново на протест

Снимка: Архив 2015 г.

Година след размириците в Гърмен, районът отново настръхна. Причината е, че нищо не се е променило през последните месеци след събарянето на едва десетина незаконни постройки в ромската махала.

Преди една година роми и българи се биха почти до смърт. Последваха протести и акция „Багер”, но само за няколко къщи. Над 100 незаконни постройки си стоят.

Сега жителите на Гърмен отново протестират. Местните се оплакват и от непреставащи набези.

„Няма как да се говори за бездействие на общината, вие знаете какви са процедурите, кой трябва да направи това, от нас каквото е зависило - всичко сме го направили”, каза кметът на Гърмен Минка Капитанова, предаде БТВ.

Според нея няма незаконно строителство през последната година. Имало е подаден само един сигнал, но не било посочено мястото, нито извършителя, уточни градоначалникът.

Хората от кв. "Кремиковци" отричат незаконното строителство да продължава. Те казаха, че през тази една година никой не ги е закачал и, че не трябва да има конфликти. Според жителите на ромската махала въпросът е политически.

Жителите на кв. „Кремиковци” искат да се направи ПУП на махалата(подробен устройствен план). Според тях трябва да има пари, за да може да се направят еднотипни къщи и хората да си строят нормално.

Днес Общинският съвет ще реши дали да приеме предложението на кмета за изграждане на ПУП на квартал "Кремиковци". След това ще стане възможно закупуване на парцели и строителство на къщи - този път законно. Същевременно - в 17 ч. днес жителите на Гърмен отново излизат на протест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини