На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Илияна Йотова: Турция търгува падането на визите срещу ангажимента за бежанците

„Решението се взима под натиск, защото Турция търгува визите със задължението си да приема бежанци обратно на своя територия от Гърция. Няма анализ и за политическите последици от решението за визите. Не сме готови да приемем нова голяма вълна на икономическа миграция от Турция, да не говорим за мнозината, които ще потърсят и политическо убежище, най-вече хората от кюрдски произход. Създаваме нова кризисна ситуация, защото всяко прибързано решение и прецедент под натиск е заплаха за сигурността на европейските граждани.“ Това каза eвродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Илияна Йотова по време на дебата в Европейския парламент по освобождаването на Турция от визовия режим за ЕС.

„Няма сериозни гаранции за достоверността на паспортите, за рисковете от фалшификация и търговия с лични документи“, смята Йотова. Тя изрази съмнения и за готовността на турските служби да си сътрудничат с европейските им колеги и за промяна на антитерористичните закони. „Комисията не може да ни убеди, че са изпълнени всичките 72 критерии за отмяна на визите. Недопустимо е да не попитате и националните парламенти“, заяви българският евродепутат.

През март ЕС постави 72 изисквания пред турските власти за отпадане на визите. Досега Турция е изпълнила всички с изключение на 5, които включват действия в сферата на борбата с корупцията, защитата на данните, правното сътрудничество с всички държави в ЕС, взаимодействието с Европол и промени в законодателството за борба с тероризма.

Европейският парламент изрази ясна и единна позиция, че няма да подкрепи освобождаването от визи докато не бъдат убедени, че всички критерии са напълно изпълнени и се прилагат ефективно.

Европейската Комисия смята, че Турция демонстрира ангажираност и решимост и ще продължи да действа по освобождаването на турските граждани от визов режим. Ердоган се надява това да се случи до октомври тази година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.