Народното събрание одобри провеждането на Национален референдум съвместно с президентските избори

Народното събрание одобри провеждането на Национален референдум съвместно с президентските избори, предава "Фокус".

"За" гласуваха 131 депутати, "против" - 18, а един се въздържа от правото си на глас. Предложението за иницииране на референдум бе внесено от инициативен комитет, който бе събрал около 600 000 подписа на гражданите.

Националният референдум ще се проведе с въпроси:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Народните представители от ПГ на ГЕРБ не участваха в дебата. Цветан Цветанов, председател на партията, още в началото на дебатите посочи, че неговата парламентарна група ще подкрепи всички 6 въпроса. Янаки Стоилов от ПГ на „БСП лява България” коментира, че част от тези въпроси са конституционно допустими.

"Има нужда от пряка демокрация, но когато самата дума демокрация има все по-малък смисъл прилагателните пред нея нямат никакъв смисъл", допълни още Стоилов.

Хамид Хамид, депутат от ДПС коментира, че неговата парламентарна група ще гласува против въпросите, защото според закона не може бъде свикван Национален референдум с въпроси от компетенциите на Велико Народно събрание.

Коментари

Задължително поле