„Това не е според шериата!”, крещят ислямисти и трошат барове в Копенхаген

Един от атакуваните барове.

Мюсюлмански патрули дебнат дали се пие алкохол и дали се залага в баровете в датската столица. При нарушения те гонят посетителите.

Собственици на барове от предградията на датската столица се обърнаха за съдействие към правителството с молба да защити техния бизнес, както и местните жители. Причината за недоволството им са постоянните набези на ислямистки активисти, които се опитват да наложат правилата на шериата и да ограничат употребата на алкохол, съобщи RT.

Месеци наред собствениците на заведения в предградието Ньоребро се опитват да накарат полицията да вземе мерки срещу имигрантите, които нахлуват и трошат барове посред бял ден.

От около 5 години групировка на име „Зов към исляма” се опитва да установи зони, в които да действат правилата на шериата. Те са създали патрули от доброволци в кварталите, които отиват при всеки, който пие, залага и или прави нещо друго, противоречащо на ислямския закон.

„Наскоро няколко млади мъже дойдоха в бара и се разкрещяха на всички посетители да си тръгват. Те крещяха, че мястото им принадлежи и че Ньоребро е зона на шериата, където не се пие алкохол”, разказа Хайди Дирнесли от местно кафене.

Бандите нападат заведенията, хвърлят камъни и бомбички по прозорците им. Полицията изглежда безсилна да ги спре. Собственичката на бар Бригите Фишер твърди, че й искали 60 000 датски крони (9200 щатски долара) като „пари за защита”.

Местният комитет на бизнесмените отнесе въпроса до министъра на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойбер, която посети квартала заедно с други политици, сигнализирали за проблема.

Докато Стьойбер разговаряше с репортери, тя беше обидена от две жени, които я нарекоха „нацистка” и „фашистка”. Те са задържани и с повдигнати обвинения.

Министърът излезе с изявление към арабските активисти, в което им каза да се държат прилично.

„Вие живеете в най-великата страна на света. Възможностите са точно пред вас. Така че спрете с нападенията, заплахите и крясъците”, написа тя във Фейсбук.

Ингер Стьойбер подчерта, че така наречените „зони на шериата” никога няма да станат факт в Дания. „Гарантирам ви, че тук не е зона на шериата и никога няма да бъде. А вие сте всъщност късметлии, че това не е зона на шериата, защото ще получите справедлив процес, когато полицията ви залови”, заяви още Стьойбер.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.