Българка е сред най-търсените композитори в Холивуд

Снимка: Facebook

Българската композиторка и оркестраторка Пенка Кунева е сред най-търсените композитори и аранжори в Холивуд, съобщава БТВ.

Тя стои зад хитови продукции като "Трансформърс", "Матрицата", "Карибски пирати", "Ангели и демони", "Жажда за скорост" и други.

Освен това нейна музика озвучава и игри като "Принцът на Перси".

Самата тя споделя, че само още една жена освен нея през 80-те години е била композитор в Холивуд - Шарли Уокър.

Казва, че за нея това е голяма чест, тъй като 16 години се е борила за това ниво. Тя е озвучавала и два филма, излъчени на фестивала в Кан.

Тя прави аранжиментите на музиката, като в края на процеса по одобрение на мелодиите, тя трябва да вземе решенията колко музиканти ще свирят и какви инструменти са необходими.

Пенка е родена в София и свири на пиано от 6 годишна, на 23 години напуска България, за да продължи образованието си в Америка, където е възпитаничка на университета Дюк и получава пълна стипендия.

Започва да търси професионалната си реализация на 30 години, като споделя, че от дете е била увлечена от писането на музика за театри и работата с продуценти. Талантливата Кунева разказва, че импулсивно е взела решението да отиде в Холивуд и не е предполагала за трудностите и отговорностите на тази работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица