Ремонтират още две гимназии във Варна Вече са обновени седем училища, три детски градини и две професионални гимназии по ОП"Региони в растеж"

Рибарите кътат чернокоп за Никулден

Арестуваха двама души, ограбили 12-годишно дете в Бургас

Тръмп обяви срещата си с Ердоган за „чудесна”

Съдии си правят отвод по дело “Къща за гости” Забуксува процесът срещу бившия зам.-министър Александър Манолев

Премиерът Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха

Земетресение от 7,4 по Рихтер удари Индонезия, има опасност от цунами

Ангел Джамбазки: Зелени организации са внесли петиция в ЕП за спиране на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

Минималната пенсия става 250 лева от юли (обзор) Първият ден от болничния няма да се плаща на работника

ЕП не одобри кандидата за еврокомисар на Унгария

Безработицата намаля до рекордно ниво Заетостта нарасна до 76,3% за населението на 20-64 г.

България е в топ 3 в ЕС по ръст на икономиката Премиерът: безработица спада до 3,7%

Ямболия посече с брадва 35-годишна жена (обзор)

Складовете за горива с камери за наблюдение Признават разходите за ремонт на пътища

Министър Теменужка Петкова: Избираме фирмите за АЕЦ „Белене” до края на месеца (обзор)

Съмнения и опасения в Европарламента за либерализацията на визовия режим за Турция

Евродепутатите изразиха сериозни опасения относно липсата на напредък в изпълнението на условията на ЕС за либерализиране на визовия режим за турските граждани, които бяха договорени в сделката от 18 март между ЕС и Турция относно помагането за спиране на потока от мигранти към ЕС.

Холандският министър на отбраната Жанин Хенис-Пласхаарт, представляваща Съвета, припомни, че споразумението от 18 март ускори вече съществуващ процес, следвайки пътна карта, одобрена през 2013 г. „Това не е подарък или концесия за президента Ердоган, а нещо, от което всички ние ще имаме полза – милиони европейски туристи и милиони турци, включително и активисти за човешките права”. Тя все пак призна, че „Турция има много работа за вършене”. Работната група на Съвета за визите е започнала своята законодателна работа по предложението на Комисията същата сутрин, съобщи Хенис-Пласхаарт.

Комисар Димитрис Аврамопулос също взе предвид, че Турция трябва да постигне напредък, но каза, че е „оптимист”, че Анкара ще „даде окончателен тласък“ за провеждане на необходимите реформи до края на юни. „Ние няма да си понижим стандартите”, увери той евродепутатите.

Мария Габриел (ЕНП, България) изрази подкрепата на своята група за споразумението от 18 март, но каза, че Турция трябва да отговори на всички критерии за либерализиране на визовия режим преди гласуването на Парламента. „Ние трябва да отделим нужното време за финализиране на подробностите, разглеждане на позицията на Съвета и да имаме защитен механизъм в сила”, каза тя.

Таня Файон (С&Д, Словения) също каза, че ЕС не трябва да прави обещания, без да бъде сигурен, че всички изисквания са изпълнени. Антитерористичното законодателство и въпроси относно защитата на данни са сред въпросите, които трябва да бъдат решени, добави тя, като предупреди, че „ние не можем да допуснем изключения, защото те биха се върнали като бумеранг”.

Хелга Стивънс (ЕКР, Белгия) каза, че като кандидат-член за ЕС, условията за Турция трябва да бъдат особено строги, без никакви двойни стандарти. Тя се „срамува от безотговорното поведения на Комисията към един диктатор”.

Критериите за освобождаването от визи трябва да бъдат изпълнени, настоя София ин ‘т Велд (АЛДЕ, Нидерландия). Европа „е подложена на изнудване от президента Ердоган, защото ние сме слаби и разделени”. Тя изрази съжаление, че европейските лидери „правят сделки с диктатори”, вместо да се споразумеят за обща европейска политика относно бежанците.

Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) каза, че президентът Ердоган се стреми да води кампания и да въведе авторитарен режим. „Аз съм за либерализирането на визовия режим, но не и на всяка цена и не чрез затваряне на очите ни за това, което всъщност се случва в Турция”, заключи тя.

Ребека Хармс (Зелените/ЕСА, Германия) посочи към нарастващия брой нарушения на демократичните права и правата на човека в Турция и заяви, че ЕС не трябва да зависи от Турция, а да поеме отговорност заедно с ООН, за да се намерят решения на кризата с бежанците. „Грешка е стратегията за бежанци да се смеси с политика за съседство”, добави тя.

Фабио Масимо Касталдо (Европа на свободата и пряката демокрация, Италия) разкритикува „незаконното споразумение” между ЕС и Турция и предупреди, че президентът Ердоган „не може да бъде наш приятел”.

Марин Льо Пен (ЕНФ, Франция) описа идеята за предоставяне на безвизов достъп на турци е „абсолютна лудост”, като добави, че президентът Ердоган използва миграцията за оръжие срещу ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.