Прокуратурата спря два кулокрана на строителни обекти

Снимка: Pixabay

Два кулокрана са спрени след разпоредена проверка на всички строителни площадки в София, на които използват кранове и товароподемна техника. Единият се намира на обект в кв. Мотописта, а другият е в кв. 12 "Кръстова вада", където се строят жилищни сгради, съобщава столичната прокуратура.

Проверката започна в края на април тази година, след като прокуратурата се самосезира по повод инцидента с падналия кран на строителна площадка на столичния булевард „Н. Вапцаров”. При падането си кулокранът рани трима души и причини значителни материални щети на бензиностанция и спрелите в района й автомобили.

По реда на надзора за законност прокурор възложи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да бъдат проверени всички строителни обекти в София, на които работят такива кулокранове и друга товароподемна техника. Разпоредено е да се установи тяхната техническа годност, дали правилно се експлоатират и безопасността при работа със съоръженията по отношение на трети лица.

До момента служители на ДАМТН, Икономическа полиция и Главна инспекция по труда, са проверили 6 строителни обекта, на които са работели 7 крана, които според нормативната уредба се класифицират като съоръжения с повишена опасност и подлежат на проверка от лицензирани фирми. Самите фирми са под контрола на ДАМТН.

Освен спирането на кулокрановете, предстои да бъдат съставени и 4 акта за установени административни нарушения.

Проверката на изправността на посочените съоръжения при строителни работи в столицата продължава. Прокуратурата е постановила проверките да приключат в най-кратки срокове.

Коментари

Задължително поле