Депутатите пуснаха референдума на Слави (обзор)

Президентските избори може да се окажат „три в едно“. Освен за държавен глава наесен българите най-вероятно ще имат възможност да участват и в два референдума - на Слави Трифонов и на Веселин Марешки. Общият брой въпроси за двете допитвания са 11 (6 са на шоумена и 5 на варненския бизнесмен). Напълно се препокрива един от въпросите - за орязване броя на депутатите на 120. От ГЕРБ са категорични, че след като ГРАО провери допълнително внесените от Марешки 100 000 подписа, ще гласуват и неговото допитване.

Със 131 гласа "за" вчера депутатите пуснаха референдума на Слави. Дебатите бяха дълги и остри. Откри ги сценаристът на "Шоуто на Слави" Тошко Хаджитодоров. Той предупреди народните представители, че НС не може да отхвърли референдума, и припомни, че законът е категоричен - при повече от 400 000 подписа парламентът е длъжен да приеме предложените от инициативния комитет въпроси.

Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да участват в дебатите и ще гласуват въпросите без промяна. Позицията на мандатоносителите веднага бе изтълкувана от опозицията като правене напук на президента и като ответен удар за наложеното от него вето на текстове от Изборния кодекс.

От БСП и ДПС предупредиха, че част от въпросите са противоконституционни. "От една страна, трябва да се зачита волята на инициаторите, но конституцията постановява, че не може да има въпроси от компетенциите на Велико народно събрание“, заяви Янаки Стоилов. Той даде пример с питането за намаляване броя на депутатите.

Хамид Хамид от ДПС бе категоричен, че и въпросите за пряк избор на полицейски шефове и за задължителното гласуване също противоречат на конституцията. Той обяви, че движението ще атакува решението на НС пред Конституционния съд. Магдалена Ташева от „Атака“ нарече Слави Трифонов „учиндолски шут“, „офшорен милионер“ и обяви, че парламентът обсъжда „като демократичен порив есенция на политическа неграмотност“.

Коментари

Задължително поле