Кунева пак бламирана: Парламентарната комисия за борба с корупцията отхвърли и втория вариант на антикорупционния й закон

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика отхвърли с 6 гласа „въздържали се” срещу 4 гласа „за” още на първо четене и втория вариант на Закон за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество на Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

Това стана след над 3 часа дискусии в нейно присъствие. Първият вариант на закона беше отхвърлен на 3 септември м.г. Тогава Кунева постави приемането му като задължително условие за оставане в управляващата коалиция. Преработеният втория вариант беше внесен на 13 април и обсъждането в комисията за борба за корупцията беше първият му тест в парламента. Водеща в обсъждането на законопроекта е правната комисия в НС.

Председателят на комисията Валентин Николов от ПФ разкритикува остро законопроекта, представяйки го с над 30 забележки. "Има текстове, които няма да са от полза за борбата с корупцията, а напротив - ще има обратен ефект", подчерта той.

Големият въпрос е кой ще проверява това Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество от парламентарна гледна точка, запита Николов, подкрепен за въпроса си и от депутата и член на комисията Методи Андреев от ПГ на ГЕРБ.

Атанас Зафиров от "БСП лява България" изрази учудване, че въпреки критиките в предходен период в налагането на този закон, особено в частта, касаеща анонимните сигнали, в момента в този текст се вижда същия подход. Няма да се съгласим, отсече и той. Личо аз ще гласувам с „въздържал се” за това, че някои наши съвети са взети предвид. Но има доста смущаващи неща - тук има предпоставки за пристрастност в сигналите за корупция, принципно и политически няма как да приемем такива постановки, допълни Зафиров. 

„Ние ще се въздържим да ви подкрепим и по други причини - обясни съпартиецът му Кирил Добрев - Разбирам необходимостта от този закон, но има неща, с които не можем да се съгласим от ПГ на "БСП лява България".

"Даваме достатъчно оръжия, с които можем да се преборим с тези явления, отговори Кунева и призова депутатите да подкрепят законопроекта поне на първо четене.

Въпреки призива й, комисията го отхвърли.

"Къде ще борим корупцията - на държавно ниво или навсякъде - попита Методи Андреев от ГЕРБ - Тези, които дават подкупи обикновено не са на държавна служба. Аз, като народен представител, не давам подкуп, аз вземам, което не снема и моята вина.”

Той посочи, че в списъка с длъжностите, подлежащи на контрол, са пропуснати началника и зам.-началника на НСО, началниците и зам.-началниците на РПУ, синдикалните лидери. "Г-жо Кунева, препъникамъкът на този закон са тези сигнали, в Ирландия може да е така, но там няма такава правна култура, каквато има у нас- предложете нещо по-конкретно за тях - призова Андреев - Ние не можем да скочим с кралимарковски скок с този закон."

"Запознах се подробно със становището на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, които имат много забележки към законопроекта", каза зам.-председателят на ДПС Янко Янков. "Ние подкрепяме философията на закона и се отнасяме с уважение към труда, който сте положили, г-жо Кунева, като знаем и позицията на ЕС. Но трябва да имаме ефективна правна техника и смятам, че е необходима съвместна група, която да даде материал за консенсусна нагласа. Аз ще се въздържа, но в зала можем да си променим позициите, ако сме консултирани от такава група, която предложих, защото сега има клаузи, които могат да засегнат невинни български граждани", обясни Янков.

Народният представител от ГЕРБ Анна Александрова заяви, че ще подкрепи закона „Кунева”, защото вижда много предимства в него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика