На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Кунева след повторното бламиране на антикорупционния закон: Ако решат в НС, да отхвърлят анонимните сигнали

„Министерският съвет няма как да промени вече внесен законопроект, но народните представители имат пълната възможност между първо и второ четене да направят промени, каквито намерят за необходими. Ако това Народно събрание е решило, че не може да събере достатъчно подкрепа за неподписаните сигнали, просто няма да ги гласува.“ Това заяви пред БНР вицепремиерът Меглена Кунева в първи коментар за снощното отхвърляне и на втория вариант на нейния антикорупционен закон още на първо четене от парламентарната комисия за борба с корупцията.

По думите на Кунева между първия и втория вариант на закона разликата е чувствителна, без да се отнема основната идея. Проблемът е отделен в специална глава и самият орган няма никакви възможности за волунтаризъм, сигналите подлежат на предварителна проверка и гаранциите са много повече, обясни тя.

„Когато от едната страна имаме власт, а от другата страна – гражданин с много по-малки възможности, трябва тази житейска асиметрия да бъде компенсирана с онова, което европейската правна доктрина нарича овластяване на гражданите. Т.е. да му се даде на човека още една възможност – ако се страхува от онзи с повече власт и по-голяма сила, да не казва своето име. Това обаче не означава, че се прави анонимен сигнал в посока тип „клевета“, подчерта Кунева.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева прогнозира пред БНР, че антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева ще бъде подкрепен от депутатите, въпреки отхвърлянето от ресорната комисия.

Зам.-председателят на правната комисия Десислава Атанасова от ГЕРБ изрази очакване в нейната комисия, която е водеща в обсъждането на законопроекта, той да бъде подкрепен от ГЕРБ и РБ. „След неколкомесечни дебати вече имаме коригиран текст, който смятам, че голяма част от народните представители следва да подкрепят, ако наистина искаме да сме държава, достатъчно активна в борбата с корупцията. В контекста на постоянните сравнения с Румъния можем да вземем отговорно решение и да подкрепим законопроекта във вида, в който е представен, обясни Атанасова.

„Да, разбрах, че е отхвърлен. Ще го дискутираме в парламентарна група. Знаете че ПГ на ГЕРБ стои зад този антикорупционен закон, въпросът е, че трябва все пак да се постигне мнозинство, което може да бъде достатъчно, за да се гласува“, коментира и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.