Българите все още първи по бедност в Европа

Българите остават най-бедните европейци заради ниските си заплати. Това показват данни на КНСБ, предават от БНТ. Въпреки спада на безработицата до 9,1% през 2015 г., около 40% от хората, които си намират работа, не успяват да се измъкнат от "капана на бедността". В същото време се увеличава разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас - тя е над 7 пъти.

За да живее без лишения едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца, се нуждае от 2230 лева месечно или около 557 лева на човек.

Над 77,6% от домакинствата у нас обаче живеят под този минимум. Над прага попадат едва 22,4 на сто.

Според данните на синдиката за абсолютно бедни могат да бъдат обявени семейства, които живеят с под 1186 лева месечно или с по 296,50 лева на човек. Такива у нас към края на май са 29,9% от домакинствата.

Средната заплата през 2015 г. е 894 лева, като по-голяма е в обществения сектор - 930 лева срещу 880 лева в частния сектор. Най-много хора с минимални доходи живеят във Видин, Благоевград и Смолян. Според синдикатите именно повишението на работната заплата е основното решение за избягване от бедността.

"Повишението на доходите няма алтернатива. Движението виждате е в тази посока - да, но според нас то трябва да продължи с още по-ясни, по-видими и добре организирани и договаряни темпове. Показахме вече, че има икономическо пространство, ако мога така да се изразя, тоест произвеждаме повече отколкото получаваме.", коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини