На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Българите все още първи по бедност в Европа

Българите остават най-бедните европейци заради ниските си заплати. Това показват данни на КНСБ, предават от БНТ. Въпреки спада на безработицата до 9,1% през 2015 г., около 40% от хората, които си намират работа, не успяват да се измъкнат от „капана на бедността“. В същото време се увеличава разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас – тя е над 7 пъти.

За да живее без лишения едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца, се нуждае от 2230 лева месечно или около 557 лева на човек.

Над 77,6% от домакинствата у нас обаче живеят под този минимум. Над прага попадат едва 22,4 на сто.

Според данните на синдиката за абсолютно бедни могат да бъдат обявени семейства, които живеят с под 1186 лева месечно или с по 296,50 лева на човек. Такива у нас към края на май са 29,9% от домакинствата.

Средната заплата през 2015 г. е 894 лева, като по-голяма е в обществения сектор – 930 лева срещу 880 лева в частния сектор. Най-много хора с минимални доходи живеят във Видин, Благоевград и Смолян. Според синдикатите именно повишението на работната заплата е основното решение за избягване от бедността.

„Повишението на доходите няма алтернатива. Движението виждате е в тази посока – да, но според нас то трябва да продължи с още по-ясни, по-видими и добре организирани и договаряни темпове. Показахме вече, че има икономическо пространство, ако мога така да се изразя, тоест произвеждаме повече отколкото получаваме.“, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.