Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Турският евроминистър: Едва ли ще има споразумение за визите

Турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкър заяви, че не вярва да бъде постигнато споразумение с Европейския съюз за безвизово пътуване на турски граждани, предаде БГНЕС, позовавайки се на ТАСС и AFP.

„На този етап не мога да кажа, че имаме много надежда“, каза Бозкър пред репортери в Брюксел след среща с европейския комисар по разширяването Йоханес Хан.

Според Бозкър представителите ЕС „не се стремят да придвижат процеса“ на консултации с Анкара по спорните 5 критерии.

„Ето защо може да се каже, че от страна на ЕС в бъдеще не се очаква позитивен подход по този въпрос. Но Турция продължава да действа положително, за да се придвижва напред процесът“, твърди Бозкър.

Според него позицията на ЕС относно изпълнението на критериите от Турция за отпадане на визите съдържа „голямо количество невярно възприемани аспекти, заради което процесът няма да се придвижва напред“.

Eдин от ключовите аспекти за сключването на споразумението между Брюксели  Анкара беше обещанието на ЕС да разреши безвизовите пътувания на гражданите на Турция в границите на Съюза, ако се изпълнят 72 условия. В това число и промяна на законите за борба с тероризма, за защита на личните данни и борбата с корупцията. Турция обаче отказа да направи промени най-вече в антитерористичното си законодателство, вследствие на което падането на визите бе поставено под въпрос.

ЕС иска Анкара да промени дефиницията за „тероризъм“, тъй като в момента за „терористична пропаганда“ са обвинени редица журналисти и академици.

“Всяка държава има неща, от които може да се откаже, и такива, от които не може. Европейската комисия трябва да помогне на Турция“, заяви Бозкър. „Смятаме, че Европейската комисия трябва да разбере колко критична е настоящата ситуация“, допълни той, имайки пред вид военния конфликт на турските власти с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична от Анкара.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.