Превръщат антична „Сердика“ в мегакомплекс

Петър Славов

Депутати от Реформаторския блок предлагат проект за разширение.

Чрез свързване с подземна улица на Източна със Западната порта на крепостта, София ще засенчи дори Рим.

Предложението ще бъде разгледано от министерството на културата.

Разширение на реставрирания античен комплекс „Сердика“ в центъра на София предлагат депутати от Реформаторския блок. Проектът ще превърне Ларгото в уникален мекакомплекс, какъвто няма дори и в Рим. Това ще стане чрез свързване с подземна улица на Източната със Западната порта на крепостта. Идеята бе положително приета от министъра на културата Вежди Рашидов, който заяви от парламентарната трибуна, че ще бъдат търсени европейски средства за допълнително финансиране на проекта.

„Проектът „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ би могъл да се яви локализирана част от бъдещо разширение на археологическите разкрития в южна посока – към площад "Св. Неделя" и в западна посока – към "Западната порта" на Античния град. Така към центъра на София ще се добави нова, значителна по размерите си площ, с подчертан исторически и атрактивен характер. Центърът ще придобие нов образ и ще показва съвременно отношение“, каза Рашидов в отговор на въпроса от депутата от гражданската квота на РБ Петър Славов.

„Трябва откритата преди години антична улица, свързвала някога Западната порта с Ларгото, която е съхранена, да бъде възстановена на част от терена на сегашния паркинг на метрото, обясни Славов пред „Труд“. След това ще имаме уникален подземен комплекс от подлеза на президенството през Ларгото до „Булбанк“ и Католическата катедрала, допълни вносителят на предложението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини