Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Катастрофа между три коли затруднява движението по магистрала „Тракия“

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

Росен Плевнелиев: До края на юни ще обявя дали ще участвам на президентски избори

„До края на юни ще обявя дали ще участвам в президентските избори“, каза президентът Росен Плевнелиев пред БНТ по повод заявката на ДСБ, че той трябва да се кандидатира за втори мандат като независим кандидат.

„По Конституция държавният глава е независим и равно отдeлен от всички политически сили. Все повече и повече ми се налага да напомням на много български политици какво пише в Конституция. Не става въпрос за оферти или за други действия извън петата година от мандата на държания глава. Действам по съвест, надпартийно и по закон“, коментира държавният глава.

Относно подкрепата на ДСБ за неговата кандидатура за президент, той уточни: „Не участвам. Хората, които говорят, единствено излагат собствено становище по въпроса. Когато дойде времето, ще обявя своето решение“.

„До 30 юни има много работа за вършене, дотогава – офертите настрани“, допълни Плевнелиев.

Според него най-приоритетни са въпросите относно съдебната реформа, антикорупционното законодателство и Изборния кодекс. „До юни месец, ще работя за това тези смислени действия в държавата да намерят реализация, след това може и да влезем в кампания“, каза президентът.

Ако депутати не сезират Конституционния съд по въпроси от референдума на Слави Трифонов, ще го направя аз, каза още Плевнелиев. Той допълни, че очаква в следващите дни народните представители да изяснят своите позиции и да се организират, така че да бъде сезиран Конституционния съд по въпроси от предстоящия референдум.

„Ако народните представител в следващите дни не формират ясна позиция по отношение на мнението за противоконституционност на някои от въпросите, аз в президентската институция ще мисля, ще анализирам и ще взема своето отговорно решение единствено и само в интерес на българските граждани те да бъдат питани, но след като бъдат питани съответните резултати да бъдат зачетени и държавата да награди своя конституционен ред, а не да го вкараме в хаос”, каза Плевнелиев.

„Референдумът е ядреното оръжие на демокрацията, но трябва много да внимаваме кой и как го използва. Радвам се, че като държавен глава ползвах първи своето правомощие да иницирам всенародно допитване. Горд съм от това, че пряката демокрация намира своята реализация в страната“, заяви Плевнелиев.

По думите му референдумът е лекарство тогава, когато представителната демокрация има проблеми. „Тогава пряката демокрация може да дойде, да помогне, да даде нова доза доверие. Но това лекарство, като всяко друго, може да сработи тогава, когато се ползва правилно”, подчерта държавният глава.

„Колкото съм горд, толкова съм и притеснен, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти”, допълни той. „Притеснен съм от това, че се дава зелена светлина в Народното събрание, без дори и съответния дебат по въпроси, за които ние имам съмнения за противоконституционност. Тепърва в България могат да тръгнат референдуми – кой няма да се съгласи заплатите да са 3 000 лв., пенсиите – 1 000 лв., лекарствата да са по-евтини? Но това е най-сигурният начин да злоупотребим и да вкараме много популизъм в системата. Един ден ще се окаже, че лекарството е употребено не по правилния начин. Чрез поредица от референдуми можем да насочим страната в погрешен път”, коментира още президентът.

„Притеснен съм, защото в един момент ще се окаже, че ще се проведат референдуми по въпроси, които след това ще отидат в Народното събрание и тогава то ще бъде или в невъзможност да изпълни волята на народа, или ще започнат да изпълняват всякакви юридически трикове да отлагат”, отбеляза Плевнелиев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.