Сценаристи на "Шоуто на Слави": Въпросите на референдума не променят конституцията

„Не лепете етикет „Шоуто на Слави” и БТВ на референдума”, призоваха двама от сценаристите на вечерното предаване Тошко Йорданов и Филип Станев в телевизионен дебат с депутата Велизар Енчев по БТВ. По думите на сценаристите въпросите на допитването не касаят Конституционния съд и не се нуждаят от Велико народно събрание, за което са провели достатъчно консултации с преподаватели по право и са изследвали казуса.

„Този референдум живее живот извън предаването, защото 700 хил. души не работят в „Шоуто на Слави”. Има хора, които не ни харесват и са се подписали”, заяви Йорданов.

„Единият мотив на депутатите да приемат референдума на Слави е да бъде спрян с Конституционния съд по-късно. Вторият мотив е страх – страхуват се да се конфронтират не толкова с българския народ, а по-скоро с БТВ и „Шоуто на Слави”, защото вие оформяте обществено мнение и никой депутат не желае да влезе в пряк диалог на ваш терен”, смята Велизар Енчев.

„Ние не играем на наш терен, играем на терена, създаден от политиците. Този закон за референдумите е създаден от българските политици, правилата също са създадени от тях. Това е изцяло техен терен”, смята Филип Станев.

Велизар Енчев е гласувал „въздържал се”, защото е съгласен с два от въпросите за народното допитване. „Безусловно подкрепям държавната субсидия, тъй като това е мое предложение. Подкрепям и електронното гласуване, защото това е бъдещето. Останалите четири въпроса съм категорично против”, поясни той. Според него задължителното гласуване е противоконституционно и не трябва да бъде поставяно като въпрос на референдум.

„Конституцията би трябвало да бъде променяна спрямо исканията на хората. Конституцията не е свещена крава, подлежи на промяна. По закон Народното събрание може да променя членове на конституцията, ако не се променя държавното устройство”, категоричен е Тошко Йорданов.

„Защо да не решава българският народ по тези въпроси, а депутатите да решават”, попита той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика