На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Ирина Бокова открива паметник на фолклорен деятел в Търново

Снимка: Веселина Ангелова

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще открие във Велико Търново паметник-барелеф на Илиян Николов, основател на Старопланински събор „Балкан фолк”, Музикални празници „Евро фолк“ и на Европейската асоциация на фолклорните фестивали /ЕАФФ/. Събитието е насрочено за 21 май. Откриването ще стане по време на 20-то юбилейно издание на Старопланинския събор „Балкан фолк“. Това съобщи директорът на събора и президент на ЕАФФ Калоян Николов.

Над 3000 продължители на делото на Илиян Николов инициираха с подписите си издигането на паметника, който е с височина 2 метра и тежи 3,8 тона. Автор е младият скулптур Иван Николов, докторант във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в екип с проф. Костадин Денев и арх. Лъчезар Лалев. Съпътстващото събитие е част от програмата на XX-тия Старопланински събор „Балкан фолк 2016”, VII Български национален шампионат по фолклор „Еврофолк” и първото издание на Световната купа по фолклор „Велико Търново 2016“.

В мащабния за България, а и за Европа фолклорен празник, ще вземат участие над 400 български и чуждестранни фолклорни групи с около 8000 изпълнители. На великотърновската сцена ще се изявят певци и музиканти от Русия, Иран, Черна гора, Румъния. На събора „Балкан фолк“ ще бъдат представени всички етнографски области на България и различните музикални фолклорни жанрове – песни, танци, обичаи, словесен фолклор, оркестрови изпълнения. Ще бъде открита детска изложба с рисунки на фолклорна тема, дефиле на участващите групи, хоротеки на открито. Акцент в програмата е и провеждането на кръгла маса на тема: „Ролята на висшите училища в запазването на световното културно наследство”.

Около 20 университета от цял свят, включително и от Китай, Монголия, Бразилия, ще вземат участие по интернет. Проф.Александър Тургаев, д-р на историческите науки и ректор на Държавния институт по култура в Санкт Петербург ще участва лично в дискусионния форум и ще подпише договор за сътрудничество с ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.