Търговище празнува на 14 май

Председателката на Общинския съвет в Търговище Хатидже Алиева и кметът д-р Дарин Димитров поздравиха съветниците и гражданите с празника на града.

С музикална програма „Добро утро, Търговище” започнаха в събота тържествата за
Деня на града – 14 май. На сцената пред Община Търговище да поздравят
съгражданите си застанаха ученици, които заляха ларгото с вълна от празнично
настроение. Към него се присъединиха и делегациите от побратимените градове Болград
от Украйна и Търговище от Румъния, депутатите д-р Венка Стоянова, д-р Тунчер Кърджалиев и Йордан Цонев, представители на институциите и граждани, съобщиха от местната администрация.

Архиерейският наместник свещеноиконом Славчо Проданов отслужи молебен за благоденствието на Търговище и неговите граждани. Той извърши и освещаване на българския трибагреник, знамената на Европейския съюз, Търговище и „Изложение 2016”.

Кметът д-р Дарин Димитров и заместниците му издигнаха тържествено флаговете под звуците на националния химн и „Одата на радостта”.

Празничната програма продължи с тържествена сесия. Градоначалникът д-р Димитров се обърна към гражданите с думите: „Денят 14 май е избран заради символиката на вековете, в които градът е строен камък след камък. От крепостта Мисионис до днешни дни. Граден е векове, като крепост, като голямо прочуто тържище. Граден е с усилията на предците ни, с амбиция, любов и отговорност... Защото Търговище е отговорност, каквато дава само истинската любов. И днес ние дължим отговорност на гради ни, на самите себе
си, на децата ни, на поколенията след нас. Емоциите са преходни! Отговорността
остава. Бъдещето ще ни съди по трудните решения, които вземаме днес”.

Той се обяви против разделянето на хората на верска, етническа и политическа основа. „Противопоставям се на опорочаване на генералната идея Търговище да бъде по-успешен, по-модерен, по-привлекателен град за живот, бизнес и развитие. Община, в която всички са равни и дават своя принос за просперитета й. За да бъде такава, са нужни обединената енергия и разум на всички ни. Търговище е България! И ще бъде! Търговище е отговорност! Отговорност, която носим с любов, но и мъдрост! Светъл 14 май, уважаеми съграждани”, поздрави кметът!

Приветствия отправиха депутатът д-р Стоянова и Йордан Цонев, след което кметът връчи отличията „Почетен гражданин” на офталмолога д-р Димитър Тасков и бизнесмена и областен шеф на ДПС Хамди Илиязов. От името на д-р Тасков отличието получи майка му, уточниха от администрацията.

Празничната програма продължава с концерт „Майка България” на ансамбъл „Тракия” от 16 часа на естрадата „Борово око”. От 19,30 часа на сцената ще излязат „Легендите”. Празничните илюминации са в 23 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини