Плакатни протести на празника на Търговище

Плакатни протести „за” и „против” отличието „Почетен гражданин” за бизнесмена и областен лидер на ДПС в Търговище Хамди Илиязов започнаха минути преди тържествената сесия в събота, която се проведе по повод Празника на града.
След вълната от обидни коментари и призиви за бойкот на отличието, на протеста първоначално се отзоваха само двама човека, към които по-късно се присъединили още 20-на.

В подкрепа на кандидатурата на Илиязов пък на другия край на площада застанаха около 200 човека, които също разпънаха транспаранти.
Полицията взе мерки да раздели двата лагера на разстояние, а те спазиха добрия тон и не опорочиха празника на града. Търпеливо изчакаха церемониите по освещаване и издигане на знамената и изтеглянето на официалните лица от площада.
В словото си на тържествената сесия за празника на града кметът д-р Дарин Димитров се обяви против разделянето и противопоставянето на хората на верска, етническа или политическа основа, на база лични амбиции и реваншизъм.

„Противопоставям се на опорочаване на генералната идея Търговище да бъде по-успешен, по-модерен, по-привлекателен град за живот, бизнес и развитие. Община, в която всички са равни и дават своя принос за просперитета й. За да бъде такава, са нужни обединената енергия и разум на всички ни. Това е нашето Търговище. Това, в което се раждат децата ни, правят първите си стъпки, влюбват се, мечтаят. Също, както ние преди тях. Също, както и нашите родители.

Емоция е, но и отговорност.... с любов, мисъл и надежда! Това е нашето Търговище. То е само едно! Всички ние пишем историята на Търговище. Пишем я днес. С нашите малки крачки, с нашите малки успехи, с нашата малка грижа за другия. С нашата мисъл за утре. Нека имаме един светъл, мирен и тържествен 14 май”, обърна се кметът в емоционално слово.

Депутатът Йордан Цонев пък посочи, че Търговище е ярък пример за българския етнически модел. Че утвърждавайки различията, хората се обединяват да работят за общото добро.

На тържествената сесия бяха връчени отличията „Почетен гражданин” на офталмолога д-р Димитър Тасков и бизнесмена и лидер на ДПС Хамди Илиязов. Отличието на д-р Тасков, който бил ангажиран, прие от негово име майка му. Той дарявал сумата от 1000 лв., която върви заедно с отличието, на социален детски дом. Илиязов пък обяви, че и тези пари дава за реставрацията на стенописите на църквата „Св. Иван Рилски”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони