Борисов: Пошегувах се, че ще стана президент

"Пошегувах се. Заявил съм категорично от около 12 г., че за президент няма да се кандидатирам", каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Стара Загора, стана ясно от споделен в профила му във фейсбук видеоклип.

"Вижда се или блъф, или цел да уязвят г-н Плевнелиев, или пък не съм ги разбрал правилно", каза премиерът във връзка с изказването на Радан Кънев, че ДСБ ще подкрепи президента Росен Плевнелиев за втори президентски мандат. Борисов уточни, че ако това, което Радан Кънев е казал, е сериозно, е трябвало да се направи по няколко начина.

„Първо, най-нормално е, когато една партия реши да подкрепя някого, да го пита има ли нужда от тази подкрепа. Второ, да пита и партньорите си в неговата партия, в случая РБ и трето, партията, на която евентуално допълнително разчита за това, ако това е ГЕРБ”, обясни Борисов.

„Всяка партия, която е заявила евроатлантическите си ценности и посоки, трябва да подкрепи Росен Плевнелиев. От времето, когато аз съм в политиката, БСП винаги са заявявали евроатлантически ценности. ДПС също са заявявали, че са ориентирани евроатлантически и специално в отбраната подкрепят всички предложения на Ненчев. АБВ, във времето, в което сме работили заедно, винаги са поставяли на първо място евроатлантическите ценности”, допълни премиерът.

„С мен г-н Кънев или който и да е от ДСБ, не е говорил. Ако приемем насериозно думите им, че те са опозиция, това означава, че всяка опозиционна партия би могла да кани другите да подкрепят техен кандидат. Когато изброим всичко това, разбирате колко не отговаря на действителността направеното от тях. С удоволствие бих разговарял с тях на всяка тема, но да научавам от медиите, че това са решили се вижда или блъф, или цел да уязвят г-н Плевнелиев, или пък не съм ги разбрал правилно”, каза Борисов.

„Това го приемам повече като призив от страна на г-н Кънев към БСП, ДПС, тъй като те са опозиционни партии. Иначе не ви ли се струва антилогично – да тръбиш, че си опозиция на управляващите, а да извадиш общ кандидат за президентски избори”, поясни Бойко Борисов.

„Така или иначе това сме го заявили. Много работа свършиха колегите и екипите, които подготвяха този закон и ако го обединим в това бюро, където да е и Сметната палата и комисията за конфискация, която между другото най-много пари е събрала в Европа – над 2 млрд. и 300 млн. лева досега, би станало добро бюро”, коментира премиерът във връзка с отхвърления от ресорната парламентарна комисия антикорупционен закон.

Коментари

Задължително поле