Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Цацаров против детектора на лъжата (обзор)

Обвинител №1 съгласен за реформата в прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров възрази срещу възможността експертите от инспектората да бъдат подлагани на детектор на лъжата за проверка на почтеността им.

„В никоя или в почти никоя правна система полиграфът не е доказателство, не можем да изследваме експерти като престъпници“, възкликна обвинителят по време на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), посветено на промените на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Тезата получи подкрепа от шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. По-рано същото становище изрази и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Министър Екатерина Захариева обясни, че текстовете за полиграфа, както за проверки на инспектората по анонимни сигнали, са взети в ЗСВ от антикорупционния закон „Кунева“. „Много е важно при анонимните сигнали да се прави предварителна проверка какво съдържат, а ако не е ясно, по-добре да се откажем от тях“, допълни Захариева.

Цацаров изрази съгласие за реформата в прокуратурата, защото поправките за т. нар. децентрализация на обвинението били изработени в консенсус между него и МП. Той поиска следователите да се пенсионират на 65 г., както съдиите и прокурорите, а не на 57 г. и след това да продължават да работят като магистрати.

Панов оспори общите събрания на съдилищата да решават въпроси за управлението на съда, за които председателят е компетентен. С него не се съгласиха членове на съдийската колегия, но Цацаров и шефът на Върховния административен съд Георги Колев одобриха становището му.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.