Цацаров против детектора на лъжата (обзор)

Обвинител №1 съгласен за реформата в прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров възрази срещу възможността експертите от инспектората да бъдат подлагани на детектор на лъжата за проверка на почтеността им.

„В никоя или в почти никоя правна система полиграфът не е доказателство, не можем да изследваме експерти като престъпници“, възкликна обвинителят по време на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), посветено на промените на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Тезата получи подкрепа от шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. По-рано същото становище изрази и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Министър Екатерина Захариева обясни, че текстовете за полиграфа, както за проверки на инспектората по анонимни сигнали, са взети в ЗСВ от антикорупционния закон „Кунева“. „Много е важно при анонимните сигнали да се прави предварителна проверка какво съдържат, а ако не е ясно, по-добре да се откажем от тях“, допълни Захариева.

Цацаров изрази съгласие за реформата в прокуратурата, защото поправките за т. нар. децентрализация на обвинението били изработени в консенсус между него и МП. Той поиска следователите да се пенсионират на 65 г., както съдиите и прокурорите, а не на 57 г. и след това да продължават да работят като магистрати.

Панов оспори общите събрания на съдилищата да решават въпроси за управлението на съда, за които председателят е компетентен. С него не се съгласиха членове на съдийската колегия, но Цацаров и шефът на Върховния административен съд Георги Колев одобриха становището му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право