Шуреят на Киро Японеца арестуван за лихварство, подозират го и за каналджийство

При акцията били открити тефтери с имена на длъжници, както и оставени в залог лични и банкови карти.Снимка МВР

Януш Йорданов, по прякор Оси, бе арестуван като бос на лихварска банда, тормозила ромите от столичния квартал “Филиповци”. Оси е брат на жената на Кирил Киров-Киро Японеца от Факултето. Един от синовете на Японеца е кръстен на шурея Януш, поясниха полицаи.

Агенти на ГДБОП и ДАНС нахлули в къщата, в автомивката и в офиса на Януш в четвъртък. Арестували него и шестима от хората му. В дома на Оси ченгетета заварили “на гости” 30 сирийци и иракчани. Засега никой от ромите не е обвинен за каналджийство, но се смята, че бандата е превеждала бежанци в Сърбия от 2014 г.

Повече от 7 години Оси и хората му давали заеми от 100 до 5000 лв. срещу огромни лихви. При суми над 1000 лв. вземали като залог кола, къща или парцели. Дори и някой да си покриел борча, те не му връщали автомобила или имота, а слагали допълнителни лихви. Който не плаща, бил сплашван и бит. Над 20 души са разпитани като свидетели, някои от които се страхували за живота си и поискали да са анонимни. Открити са тефтери с имената на длъжници, лични карти и банкови карти, оставени в залог.

В събота спецсъдът трябваше да гледа мярката на лихварите, но магистратите съобщиха, че заради липса на данни за самоличността на Януш заседанието се отложи за неделя сутринта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право