Цветан Цветанов: Излизането на АБВ от управлението е свързано с президентския вот

Снимка: Веселина Ангелова

Илизането на партия АБВ от управлението е свързано с предстоящите президентски избори, и оформянето на силна ос БСП- АБВ и други леви формации, както и за явяването им на вота с обща кандидатура за президент.Това заяви в неделя във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.
Той добави, че партия АБВ е взела решение да напусне кабинета много бързо след конгреса на БСП и избора на нов лидер на социалистите.

Цветанов коментира ситуацията около напускането на партия АБВ на управлението като припомни, че първоначалните разговори, които са били водени за съставянето на кабинета, са били между ГЕРБ и Реформаторския блок. "И двете политически сили бяха недостатъчни за парламентарно мнозинство. След това бе привлечен Патриотичния фронт. Партия АБВ се яви като допълнителна гаранция за стабилността на кабинета.За избор на социален министър повлияха много добрите оценки от ЕС за Ивайло Калфин.

Смятам, че в този състав кабинетът работеше много добре. Пенсионната реформа бе приета с гласовете на ГЕРБ и на другите формации, като се гарантира парламентарно мнозинство. Ивайло Калфин има голяма заслуга, той водеше разговори със синдикатите и социалните партньори", каза Цветанов.

По думите му ГЕРБ няма да бъде агресивна и провокативна срещу политическите си опоненти ДПС и БСП. "Ние сме си направили нужните изводи, че взаимните провокации не водят до нищо добро и задоволяват много малки части от политическите цели, които партиите си поставят, но не са в услуга на националните интереси. Ще имаме консултации във вторник с партньорите, за да излезем с официална позиция относно частичното вето на президента", обясни Цветан Цветанов.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ уточни, че вече е готова и предизборната стратегия на партията за президентския вот и че предстои в края на май да я представи на премиера Бойко Борисов, за да я обсъдят по -детайлно.

"Както всеки път имаме планиране на кампанията, като отново ще искаме да стигнем до максимален брой избиратели и до широката периферия", категоричен е Цветанов.
Той сподели, че в момента концентрацията е върху избора на нов социален министър. "Продължаваме със секторните политики, с реформите, особено в съдебната система, където предстои разглеждане на Закона за съдебната власт, НК, НПК. Предстоят нови политически консултации за антикорупционния закон", увери зам.лидерът на ГЕРБ.
Той потвърди, че миналата сряда с премиера Бойко Борисов са обсъждали евентуалната кандидатура на вицепремиера Томислав Дончев за овакантения пост на социален министър.

"При разговорите ми с нашите партньори от управлението за номинацията, те са категорични, че това решение е изцяло на премиера", добави Цветанов.
Той опроверга категорично, че Томислав Дончев е обсъждан за евентуален кандидат за президент. "Никога не е била коментирана неговата номинация. ГЕРБ ще има своя кандидат президентска двойка и ние ще положим усилия да се представим добре", изтъкна Цветанов.

Той не изключва възможността единият от кандидатите да е непартийна кандидатура, от гражданската квота. "Това е възможна хипотеза. Кандидат-президентската двойка ще трябва да покрие очакванията на хората и да изпълни политическите си цели. След юни със сигурност тя ще стане известна", каза Цветанов.

"Стараем се да не обръщаме сериозно внимание на интригите и да не се отклоняваме от пътя, който сме начертали в управленската си програма.ГЕРБ няма да бъде провокатор и няма да бъде агресивен в поведението си спрямо политическите си опоненти, независимо дали те са част от партиите, които формират парламентарното мнозинство, или са от опозиционните партии в лицето на БСП и ДПС", подчерта Цветан Цветанов,
Той изтъкна, че проблемът на българските партии е, че след едни избори, те правят своите изводи, че не е трябвало да бъдат толкова остри и да атакуват политическите си бъдещи партньори, на които могат да разчита за формирането на парламентарно мнозинство.

Цветанов подчерта, че за първите четири месеца на годината държавата е събрала над 1 млрд. лева повече средства, съпоставимо с 2015 година. По думите му тези средства ще стигнат до българските общини. „Знаете, че всяка една община, дори и Велико Търново, разчита на допълнителни финансови средства, за да може кметът и общинските съветници да направят политики, които да стигат до хората. Чрез тези средства, те ще имат възможност да решат проблеми, поставени им по време на приемните дни и при разговорите, които те правят с обществеността”, коментира Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика