Бодигардове обезвредиха терористи и спасиха ВИП-лица на стрелбище край Пловдив

Телохранители обезвредиха терористи и спасиха живота на ВИП-лица на стрелкови комплекс "360" край 132-ия километър на автомагистрала "Тракия", което в неделя бе арена на европейското първенство "Бодигард".

Край пловдивското село Войводиново се проведоха 3 от осемте състезателни дисциплини - стрелба при съпровождане на ВИП лице, стрелба от различни положения и стрелба от движещ се автомобил. В надпреварата за титлата на Стария континент, за която спорят 15 отбора от 7 държави - България, Румъния, Грузия, Молдова, Беларус, Полша и Украйна, сред които има и телохранители на президенти и премиери.

Два от украинските тимове бяха изцяло дамски, като амазонките не само предизвикаха интереса на публиката с чар и красота, но в хода на състезанието показаха и отлични бойни умения.

Честта на страната домакин бранят 3 отбора - на Българската Бодигард федерация, НСО и Военна полиция. България и родната Бодигард Федерация за първи път са домакини на 4-дневната надпревара, която бе открита в събота пред храм-паметника "Свети Александър Невски" в София и ще продължи в столицата до вторник.

В понеделник на паркинга пред Националния исторически музей ще се проведе дисциплината "Търсене на взривни устройства в автомобил". На лекоатлетическата писта на НСА във вторник от 9 часа започва дисциплината "Оказване на първа помощ и евакуация на ВИП-лице".

Награждаването на победителите е същата вечер от 18 часа в резиденция "Бояна".

Състезанията се организират по правилника на IBF (Международната бодигард федерация) и са място за изява на спортните и професионални умения на телохранителите, спомагат за обмяната на опит и създаване на социални отношения между спортисти от различни служби за сигурност. Те мотивират отборите да провеждат целенасочена подготовка за постигането на високи спортни резултати във всички дисциплини на многобоя, подпомага поддържането и подобряването на физическата дееспособност на екипите за охрана чрез състезания и спорт.

В живота бодигардът носи отговорност за живота на друг човек и от него се изискват специални умения. Телохранителите трябва да могат да разпознаят и да избягват опасностите, да защитят охраняваното лице с помощта на своите собствени физически умения или да прибягнат до използването на огнестрелно оръжие, да търсят и откриват взривни устройства, да оказват първа медицинска помощ и уверено да шофират при екстремни условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони