Хората на Дионисий псуват в „Св. Александър Невски“

Архимандритът направи едночасово изявление в храма. Снимка: Денислав Стойчев.

Боклук, капут, нещастник – с тези думи вчера защитници на архимандрит Дионисий изгониха от храм-паметника „Свети Александър Невски“ Иван Аршинков, който се опита да зададе въпрос на предстоятеля църковното настоятелство на патриаршеската катедрала.

Младият мъж бе нападнат, след като запита Дионисий бил ли е в манастир. Разправията се пренесе и на стълбите пред храма, където агресивните привърженици на духовника продължиха с нападките. Един от тях се обърна към репортер на „Труд“ с думите: „Какво, ще ме биеш ли? Хайде удари ме, де. Удари ме!“.

Накрая Аршинков бе обвинен, че е дрогиран и си тръгна, а бранещите Дионисий, сред които здрави мъже със златни ланци, се върнаха при него.

Преди грозната сцена архимандритът изнесе близо едночасова реч в храма пред олтара, в която громеше свещениците, които отказаха да служат с него. Всичко започна със зарята, която изненада миряните, Светия синод и патриарха в първите минути на Възкресение Христово. Дионисии обвини духовниците, които го бойкотират, че го правят защото спрял порочните практики в храма – присвояване на пари и дарения. Свещеникът обясни, че е жертва на заговор и всичко по негов адрес е лъжа. След това миряни заявиха, че досега не са виждали църквата е била превръщана в пресклуб за изявления на когото и да било.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини