Външна сила пак пробутвала Плевнелиев

Интригата в АБВ е дали Ивайло Калфин ще е отново кандидат за президент. На миналите избори той бе издигнат от БСП.

„Опитите на една външна сила да назначи отново досегашния президент продължават. Можете да познаете коя е тя от първия път. Това е обидно за нацията.“ Това съобщи по време на втората национална конференция на АБВ лидерът на партията Георги Първанов.

За първи път политик публично съобщава, че чужда държава се опитва да изкадрува държавния глава на страната ни. Първанов не скри и раздразнението си от изказване на Росен Плевнелиев. В петък, след като Радан Кънев обяви, че ДСБ са готови да подкрепят Плевнелиев за втори мандат, президентът обяви, че в дъното на тази интрига е „старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов“.

„Ще кажа на действащия президент, че политиците не се делят на стари и млади, а на можещи и неможещи“, заяви лидерът на АБВ. И допълни, че основната задача на партията му е спечелването на президентските избори. „Може на първия тур да сме втори, но със сигурност на втория тур ще бъдем първи“, прогнозира Първанов и призна, че няма нищо против да се повтори случилото се през 2001 г., когато той бе избран за президент от раз.

„Ние тръгваме срещу модела на ГЕРБ за държавен глава. Били сме и ще бъдем категорична алтернатива на досегашния президент. Не бива да допуснем да бъде отново назначен“, категоричен бе Първанов. В словото си пред висшия партиен форум той съобщи, че причина за оттеглянето на подкрепата на АБВ за управлението била липсата на истински реформи.

„Правителството е слабо, АБВ не можа да постигне неговото заздравяване, но пък има достойнството да го напусне“, заяви още партийният лидер.

Конгресът прие резолюция, с която потвърди прекратяването на участието на АБВ във властта. Гласувано бе и започване на незабавни консултации с широк кръг леви, центристки и патриотични сили за издигане на кандидатура за държавен глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика