Американски войници стават хайдути в Сливенския балкан

Основателят на фондацията “Старият бряст” Стефан Стефанов демонстрира как е изглеждал мехът, който Хаджи Димитър е пренесъл по Хайдушката пътека.

Американски войници от полигона в “Ново село” заедно с двайсетина мъже от Сливен и страната се включиха в състезанието по скоростно изкачване на Хайдушката пътека в Балкана. Тя е най-прекият маршрут към местността Карандила и в някои участъци е много стръмна. Дължината й е около 3 км, при денивелация около 800 м. Организатор на атрактивното състезание бе местната фондация “Старият бряст”. Задължително условие в регламента бе участниците да катерят пътеката с мях на гърба, пълен с 35 оки вино (една ока се равнява на 1,2-1,28 кг - б.р.). С толкова тежък мях Хаджи Димитър е успял да изкачи пътеката според спомените на Панайот Хитов, обясни Стефан Стефанов от фондацията.

Надпреварата спечели Марин Китов, който изкачи пътеката, без да разлее виното от меха. За първенеца бе отредена награда от 1000 лева. Останалите състезатели, сред които и бойците от САЩ не успяха да покажат нужните за хайдути умения. По стръмното трасе те се движеха бавно и/или разливаха доста от ценния си товар.

“Поправителен” ще има догодина, когато по същото време отново ще се състои състезание по изкачване на Хайдушката пътека.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони