Румен Петков: Това, което стана на Евровизия, е обидно за културата

"Искам да поздравя Поли Генова, защото това е подвиг. Да поздравим и националната телевизия, защото въобще отношението на БНТ към културата e нещо строго положително. Но това, което стана на Евровизия, от една страна е обидно за културата и за ценностната система на Европа, от друга страна - Поли Генова показа, че българският дух има много мощ и заряд в себе си и трябва да се гордеем с него", заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред БНТ.

На въпроса кое е обидното, той отговори, че е имало фаворизиране на представителката на Украйна. "И текстово, и музикално песента й може да бъде слушана някъде по коридорите, но чак пък да стигне до Евровизия е един лукс, който могат да си позволят хора без история и без бъдеще", каза Петков.

По отношение на политическите избори и предстоящите избори за президент Петков заяви, че АБВ се стреми към активен диалог с неправителствените организации и с другите политически партии, за да намерят "силни и убедителни фигури за президент и вицепрезидент, които да покажат алтернатива".

Той отбеляза, че 16-17% от състава на партията са хабилитирани лица, които са заявили желание за диалог по темата. "АБВ е единствената политическа партия, която иска обществото да направи информиран избор какъв президент ни е необходим", допълни Петков.

"АБВ много добре разбира, че усещането за самодостатъчност е вредно в политиката и заради това много ясно, както и президентът Първанов подчерта - ще има равнопоставен диалог, за да се стигне до доброто на България. Никога не сме крили, че в отчетно изборната ни кампания двете най-коментирани фигури и системно правени предложения са на президента Първанов и вицепремиера Калфин", заяви още зам.-председателят на АБВ.

На въпрос дали ще търсят диалог с БСП, той отвърна, че този диалог е необходим, но в продължение на две години е отказван. Все още е рано да се товари с очаквания новият лидер на БСП Корнелия Нинова за диалог с АБВ.

По темата с ветото на президента  върху текстове от Изборния кодекс, депутатът коментира: "Във ветото на президента има резон, независимо от всички щуротии, които направи президентът."

По отношение на оттеглянето на АБВ от властта, Петков благодари на досегашните участници в изпълнителната власт, които са показали морал.

"АБВ показа един урок с излизането "днес и веднага", а не с излизане само "по телевизията. Други формации твърдят, че са в опозиция, същевременно заместник министрите им са там, членове на кабинета са там, това отвращава хората, защото виждат двойния стандарт", каза Петков.

Коментари

Задължително поле