На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Италианска политическа „шегичка“ за новия лондонски кмет: Кога ли ще се самовзриви в Уестминстър?

Садик Хан, кмет на Лондон

„Кога ли ще се самовзриви в Уестминстър“, попита лидерът на втората по големина партия в Италия Движение „Пет звезди“ Бепе Грило в „шега“, отнасяща се за новоизбрания кмет на Лондон Садик Хан, който е мюсюлманин, пише The Telegraph.

Бепе Грило, който е професионален комик, каза тези думи на шоу в Падуа, излъчено в събота, и беше остро критикуван заради тях. Той похвали победителя на кметските избори Хан „от Бангладеш“, който в действителност е британец, чието семейство произхожда от Пакистан.

Комедиантът-политик отбеляза, че първият мюсюлманин кмет на Лондон е пример за това какви немислими изненади може да ни поднесе животът и доказателство, че човек никога не трябва да спира да мечтае. „За десерт“ италианецът завърши комедийното си изказване така: „Сега искам да видя кога той ще се самовзриви в Уестминстър?“

Нежеланието на Грило да престане с шегите си може да е в ущърб на партията му Движение „Пет звезди“, която той се старае да представи като сериозна алтернатива на традиционните партии, особено на Демократичната партия, оглавена от премиера Матео Ренци.

Расистките коментари и тези насочени против жените са често срещани в крайните партии в италианската политика. През 2014 г. например Джанлука Бонано от Северната лига каза в парламента, че всички бели италианци трябва да направят същото като другите, за да получат помощи.

Предишната година съветник, който също принадлежи на Северната лига призовал първият черен министър на страната да бъде изнасилен, след като прочел статия за опит на сомалийски мъж да изнасили две румънски момичета.

„Шегата“ на лидера на движението „Пет звезди“ дойде в момент, в който партията има кандидат за следващ кмет на Рим в лицето на Вирджиния Раджи.

Сенаторът Стефано Еспозито попита в Twitter: „Какво мисли Раджи за расистката обида, която нейният шеф отправи към кмета на Лондон? Претендира, че нищо не се е случило?“.

„Движението „Пет звезди“ сега се разграничава от расизма и ксенофобияа си“, каза законодателят Андреа Романо. Той коментира, че вярва, че изказването на Грило е опит да се разсеят хората от вътрешните проблеми на движението, включително скандалът, в който е замесен кметът на Парма Фредерико Пизароти, член на движението, и е разследван за тормоз в офиса. Дилопо Ногарин, кмет на Ливорно, също член на партията на Гило, момента също е разследван. И двамата отрекоха престъпленията си. Разследванията са на болезнени за партията, която се издигна отчасти заради своята антикорупционна позиция.

Коментарът може също така да доведе до проблеми за Британската партия на независимостта (UKIP), чиито лидер Нигел Фараж е в близка връзка с Грило.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.