Шоуто на Слави: Няма да правим партия, няма да издигаме Слави за президент. Ако има някой готин кандидат, ще кажем, че е готин

„Не сме казвали никога, че ще ставаме партия. Политически амбиции имаме толкова, доколкото занимавайки се с референдума, правим реална политика. Казвам ви – няма да правим партия и няма да издигаме Слави за президент“, каза сценаристът от шоуто Тошко Йорданов в интервю за bitelevision.com.

„Ако има някой много готин мажоритарен кандидат, що пък да не кажем – той е готин. Но това не означава, че ще го издигнем“, обясни Йорданов.

В четвъртък депутатите приеха референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, без редакция на предложените шест въпроса. По думите на сценариста е погрешно да се мисли, че въпросът за намаляването на депутатите е от компетенцията на Велико народно събрание, тъй като той не засяга промяна на държавното устройство.

„При по-малък брой депутати да станеш депутат ще бъде доста по-трудно. Той ще трябва да убеди по-голяма група хора в собствените си качества, т.е. тези 120 ще бъдат много по-качествени хора“, допълни Йорданов.

„Ако хората преценят – ще гласуват с „не“. Нас ни вбесява, че никой не пита българите“, заяви още той.

„Аз принципно го подкрепих, защото трябва да има референдум. Ситуацията, в която сме след 25 години демокрация поради липсата на референдуми, е такава, каквато е, и гражданите не са доволни от политиците. Затова трябва да се разчупи моделът и да се пробва нещо различно. Въпреки че бих гласувал с „не“ на много от въпросите, важно е да имаме право и гражданите да направят своя избор“, каза депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов. Той посочи още, че провеждането на национално допитване поне ще провокира дебат по всеки един въпрос.

„Зависи в каква комбинация ще бъдат одобрени или отхвърлени въпросите, това ще даде различни ефекти, защото връзките са различни“, заключи Корман Исмаилов.

Тошко Йорданов каза по повод въпроса за партийната субсидия, че е абсурд и цинизъм в „най-бедната държава да има най-високата субсидия“.

"Избирателят има и права, но и задължения", така сценаристът коментира въроса със задължителното гласуване. Той се аргументира с това, че в държави, в които липсва легитимност на властта, задължителното гласуване е лекарство срещу контролирания и купен вот.

На въпрос дали „Шоуто на Салви“ ще използва ефирното си време, за да агитира да се гласува с „да“ на въпросите, Йорданов каза, че говоренето за рефендума ще накара хората да се замислят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика