„Левски“ трепери за мястото си в елита и Европа

„Левски“ е заплашен от изваждане от „А“ група според Дисциплинарния правилник на БФС след инцидента между феновете на „сините“ и органите на реда в Благоевград. Осем полицаи са пострадали след сблъсък с гостуващата агитка по време на двубоя от 34-тия кръг на „А“ група между „Пирин“ и „Левски“ (0:1). Това е трето подобно провинение за агитката на 26-кратните шампиони през настоящия сезон, а според наредбата наказанието за това е изхвърляне от шампионата и глоба от 20 000 лева.

Първият инцидент бе в края на декември, когато фенове на „Левски“ раниха полицай по време на мача от турнира за Купата на България срещу „Литекс“ в Ловеч при загубата с 0:3.

Само няколко дни по-късно, още преди да се произнесе Дисциплинарната комисия, „сини“ привърженици удариха с камък в главата друго длъжностно лице - Юри Стоименов, главен делегат на скандално прекратения двубой от 20-ия кръг на „А” група с „Литекс“.

Тогава „сините“ се разминаха с наказание от 1 домакински мач пред празни трибуни и затваряне на сектор „Б” на "Аспарухов” за 2 срещи, както и парична санкция от 20 000 лева.

Сегашният сблъсък между фенове на „Левски“ и длъжностни лица е под №3 за сезон 2015/2016-d. В наредбата на БФС за подобно провинение изрично се казва: „За нанесен удар и/или побой в “района на стадиона” на длъжностни лица при повторен случай - лишаване от домакинство до края на първенството, а при следващ такъв - изваждане на отбора от групата."

Ако БФС покаже стриктност, както в казусите с ЦСКА, "Локомотив" (Сф) и "Литекс" през последната година, то "сините" ще се простят и със спечеленото място в Лига Европа.

В неделя вечерта инцидентът се случи в самото начало на срещата, когато група закъснели привърженици на „сините“ се опитаха да влязат на стадион „Христо Ботев“ без билети, но бяха спрени от органите на реда.

Липсата на пропуски доведе до скандал между двете страни, вследствие на което феновете започнаха да хвърлят камъни, бутилки и други предмети към униформените. Телевизионните кадри дори показват абсурдна ситуация, в която полицаите бягат уплашени пред... "синия народен гняв".

В създалата се ситуация бяха ранени 8 държавни служители, изпълнявали служебните си задължения. На шестима от пострадалите е оказана медицинска помощ и са освободени за домашно лечение, а двама са настанени за лечение в болница с комоцио и без опасност за живота.

Досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 1 от НК е образувано срещу 9 футболни фенове, които са задържани в ареста на полицията, съобщиха от МВР.

Потърсен по темата, един от собствениците на „Левски“ Иво Тонев заяви лаконично: „По никакъв въпрос не искам да говоря.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ