Община Велико Търново и Висше училище за агробизнес в сътрудничество за насърчаване на професионалното образование

Даниел Панов

Община Велико Търново и Висше училище за агробизнес и развитие на регионите в Пловдив ще си сътрудничат за насърчаване на професионалното образование и обучението на кадри за нуждите на бизнеса. Кметът на старопрестолния град Даниел Панов и ректорът на университета /ВУАРР/ проф. Димитър Димитров подписаха партньорско споразумение. Двустранните отношения ще работят за засилване връзката между средното, висшето образование и пазара на труда.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и проф. Димитър Димитров се срещнаха с близо 30 предприемачи от сферата на хранително-вкусовата промишленост. Работната среща бе свързана с актуалното състояние на пазара на труда и нуждата от подготвени кадри за сладкарството, хлебо-, млеко- и месопроизводството, производството на вино и пиво.

Бизнесът приветства идеята на Даниел Панов за подобен тип партньорство в полза на професионалното образование и отговаряне на потребностите от кадри. Още от новата учебна година в Професионалната гимназия по туризъм ще бъде създадена паралелка по хлебопроизводство. Предприемачите от бранша изразиха активна съпричастност с предоставяне на производствените си бази, лаборатории и помещения за практическа работа на учениците и студентите.

Партньорството предвижда още Община Велико Търново и ВУАРР да работят по програми за обучение и квалификация, за развитието на технологични центрове и паркове и реализация на проекти. Вече 15 години Висше училище за агробизнес и развитие на регионите има филиал във Велико Търново, в който се обучават кадри в различни професионални направления.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони