Главният архитект на София ревизира НАГ

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков. Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ/Архив

Здравко Здравков прави одит на забавените преписки

Няма да има съкращения в направление „Архитектура и градоустройство“

Новият главен архитект на София ще направи одит на всички забавени преписки за последните 10 г. в направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ), съобщи той на пресконференция.

Здравков бе категоричен, че не е настроен за реваншизъм, а ще се бори да направи работата в направлението прозрачна. „Новият главен архитект ще има подкрепата ни, докато следва вижданията си“, обясни и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи публично наследника на арх. Петър Диков.

Приоритет в работата на Здравков е да създаде звено за градско и пространствено планиране, както и дигитализиран портал, с който всеки да може да проследи докъде е стигнала преписката му. До 2 месеца се очаква Здравков да започне с административните промени.

Основна част от концепцията му е превръщането на София в зелен град с развита велосипедна мрежа и интегриран градски транспорт. Идеята е да се предложи удобно придвижване с обществени превозни средства, а не с лични автомобили. При моста „Чавдар“ предстои да се изгради интегрирана спирка, където ще се засекат автобусен, жп и метротранспорт. За развитие на веломрежата ще се започне със създаване на велоалея от гара „Пионер“ до кв. „Слатина“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини