Верижна катастрофа на Околовръстния път в София затруднява движението

Българин загина в Кипър

Премиерът Борисов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа

Трима хвърлени в ареста за отглеждане на канабис

Полиция нахлу в Държавното горско стопанство в Търново

Българска преводачка с награда от съюза на гръцките писатели в Гърция

Джъстин Трюдо запази властта в Канада, но ще управлява с малцинство

Акциите на Боинг се сринаха след нови проблеми със 737 МАX

II. Специална прогноза за вота на астролога Алена за “Труд”

32-годишен нападна медик от Спешна помощ в Петрич

Фейсбук обяви мерки срещу манипулативните и филшивите новини

Проф. Иван Илчев: Комисията с Македония зацикли отново около Гоце Делчев След решението за предсрочни избори в Скопие, бъдещето й не е светло, каза историкът

Германският министър на отбраната предложи Берлин да изпрати стабилизираща мисия в Сирия

Арестуваха двама, карали много пияни

Какви са резултатите от проведената акция „Ден без псувни”?

Министър Меглена Кунева се срещна с протестиращи студенти

Студенти излязоха на протест пред Министерството на образованието, заради новия закон за специалности, които вече нямат право да получават европейски стипендии – „неприоритетни“. Така без стипендии остават студенти от специалностите право, медицина и икономистите.

Меглена Кунева за пореден път обясни, че евростипендиите ще са за специалностите, които са проблемни и от които стопанството ни има нужда. След като тези специалности получат пари от оперативната програма на Европейския съюз, освободените средства от държавния бюджет ще могат да отидат за социални стипендии и стипендии за успех за останалите специалности, предаде БНТ.

„Да се създаде работна група, която да обмисля промяната на постановление 90, което разглежда разпределението на студентските стипендии, да дадем възможност на тези Университети, които могат да децентрализират финансовите си възможности и да увеличат стипендиите си, да дадем възможност те да дават стипендии от Университетите“, заяви министърът на образованието. В групата освен експерти на министерството и на Съвета на ректорите ще влязат и студенти.

„Искаме да се възстанови чувството на справедливост в студентите и това означава всички да имат равен достъп до това да могат да получават успех за своите постижения и ако в момента оперативната програма не може да го осигури по някаква причина, това за което ние ще се борим е да бъдат увеличени стипендиите от държавния бюджет“, коментира Васил Силяновски, председател на Студентския съвет на СУ.

Според министър Кунева работната група ще трябва да даде солидни аргументи на Финансовото министерство защо трябва да се увеличи бюджета за висше образование.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.