34 г. затвор за атентат срещу Киро Японеца (обзор)

Йоско Костинбродския избяга преди старта на делото и е обявен за издирване.

Общо 34 години да лежат в затвора Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския и аверът му Ивайло Симеонов-Богьовеца за опит за убийство на ромския бос Кирил Кирилов-Киро Японеца. Присъдата от по 17 г. решетки за всеки от тях бе произнесена вчера от спецсъда.

Съдия Георги Ушев призна за виновни двамата, че от мотор са обсипали с куршуми мерцедеса на Киров на 12 юни 2003 г. Киро Японеца оцеля благодарение на бронежилетката, която носел. Тогава бизнесменът отивал на среща в банка. Пред спецсъда Киров разказа, че за главата му се давали 300 000, но не уточни дали левове или евро. Той обясни още, че след покушението се обадил на Йоско и му казал, че знае за намерението му да го убие. Две години по-късно Киров бе прострелян в главата и оцеля по чудо. До момента не са разкрити извършителите на този атентат.

Йоско избяга и скри през март 2014 г. и бе съден задочно. Според спецпрокуратурата той е бос на бандата, наречена „Килърите 4“, в която влизат Богьовеца и още трима. Магистратите обаче прецениха, че престъпна група няма. Условна присъда от две години за незаконно оръжие получи Марян Атанасов, другите двама бяха оправдани.

Имаше съмнения, че Йоско и хората му стоят зад отвличанията на сириеца Християн Валю и на сина на президента на ФК „Славия“ Венцислав Стефанов - Димитър, през 2004 г., но доказателства не бяха открити и до обвинение не се стигна.

По време на делото в спецсъда, през 2014 г. двама от свидетелите на обвинението бяха разстреляни в София и Своге. Разкрито бе само едно от убийствата, но не бе доказана връзка между извършителя и Йоско и хората му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право