Кунева ядоса студентите, получи упреци от бизнеса и БАН

Просветната министърка успя да предизвика протести.

Министърът на образованието Меглена Кунева успя да изкара бъдещи медици и юристи на протест и да предизвика недоумение и упреци на преподаватели, бизнес и БАН. Причината за недоволството на студентите е орязването на част от най-атрактивните специалности от евростипендии. По 120 лева на месец ще получават само бъдещите висшисти от т. нар. списък на приоритетните професионални направления. В него има 32 позиции, сред които не са дисциплини като медицина, стоматология, фармация, финанси и икономика.

„В БАН нямаме идея кой и как е направил списъка. Нас никой не ни е питал, но когато държавата няма визия за приоритетите си, е добре да се попитат онези, които имат такава“, коментира пред „Труд“ шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той обясни, че би било логично от МОН да се обърнат към бизнеса, за да чуят предприемачите от какви специалисти имат нужда.

„Всичко е правено от чиновници и логично създава проблеми надолу в системата“, обясни пред „Труд“ изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той добави, че БСП вече е изпратила становище във ведомството.

Бившият министър на просветата проф. Тодор Танев коментира, че е абсурдно „на пожар“ да се съставя списък с приоритетни направления.

Коментари

Задължително поле