Гурбетчии търсят имоти по морето до €40 000

Купувачи с нисък бюджет искат студиа от 15 000 до 19 000 евро

Сериозно разминаване между очакванията на клиентите и офертите

Българи, които работят зад граница, търсят ваканционни имоти по морето с цел инвестиция от 35 000 до 40 000 евро, обявиха пред “Труд” експерти от “Сдружение брокери на имоти”.

До сделки обаче трудно се стига, тъй като има сериозно разминаване между очакванията на купувачите и офертите, признава брокерът Емил Кундев. По думите му за подобни суми гурбетчиите очаквали да купят апартамент от 55-60 квадрата със спалня на първа линия на морето, което в повечето случаи е почти невъзможно.

В момента пазарът се намира във фаза “голямото питане”. “От 100 официални запитвания за ваканционни имоти в продажба стигаме до 40 огледа и 2 сделки”, обясни Кундев. По думите му много от купувачите питат за вили, къщи и парцели за строителство на жилище в курортите, но високите цени и липсата на достатъчно дворно място ги ориентира към апартаменти и студиа. Купувачи с ограничен бюджет търсят студиа в пределите на 15 000 - 19 000 евро и апартаменти с 1 спалня в пределите на 25 000 - 32 000 евро.

Много често, когато се появи клиент с добър бюджет, той търси апартамент с две спални, но и много често не го удовлетворява вътрешното разположение на стаите и санитарните възли в апартамента. Голяма част от тези апартаменти са само с един санитарен възел, което вече е неудобство, казва още Кундев. Той е категоричен, че отпадането на визите за руски граждани ще “взриви” пазара на ваканционни имоти, и прогнозира покачване на цените до 15 % при тази ситуация за всеки от ваканционните имоти.

Проблем пред доходността на ваканционните имоти са високите годишни такси за обслужване в повечето затворени комплекси - средно около 10 евро за квадратен метър годишно.

Брокери отчитат засилване на интереса към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол. Те се оформят като предпочитани дестинации за хората, които търсят ваканционни имоти от по-висок клас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес