СЕМ избра Александър Велев за генерален директор на БНР

Изслушването на Александър Велев от СЕМ, проведено на 13 май. Видео: Радио Бинар

Новият генерален директор на БНР е Александър Велев, избран единодушно с 5 гласа, съобщи националното радио.

Съветът за електронни медии избра Велев на открито заседание. Гласуването беше на две степени. Първо, всеки от членовете на СЕМ посочи трима кандидати, които подкрепя. След това от тримата претенденти, събрали най-много или равен брой гласове, всеки от надзорниците посочи за кого гласува.

Дванайсетте кандидати за поста бяха изслушани публично миналата седмица.

Александър Велев е роден е през 1963 г. в София. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия в София през 1989 г. Дипломира се в Икономическия институт, специалност "Организация и управление на промишлеността", сочи биографичната справка за него в портала omda.

В БНР е от 1990 г. Работи в националното радио като водещ на новини, в предаването "Нещо повече", в международна информация, в нощния блок и "Хоризонт на вълните на младостта".

Уволнен е през 1995 г. заедно с 6 журналисти, които създават "Свободно слово". Известно време работи във в. "Новинар" и частните радиостанции FM+ и "Тангра". През януари 1998 г. е избран за генерален директор на БНР.

След изтичането на мандата му през 2001 г., Националният съвет за радио и телевизия избира за негов заместник Иван Бориславов. През 2010 г. Велев кандидатства отново за генерален директор на БНР, но тогава на поста е избран Валерий Тодоров.

Велев е кореспондент на радиото в Берлин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини