Осъдиха община за ухапано от питбул дете

Точно под игрището се намира площадка с детски съоръжения.

Община Сливен бе осъдена да плати 5 хил. лева обезщетение на невръстно момиченце, което бе ухапано от питбул. Решението е на Окръжния съд в Сливен. Обезщетението е за причинените неимуществени вреди и е в пълния размер на иска, предявен от майката на детето като негов законен представител. Случаят е от 25 април м.г. Той предизвиква много коментари и до днес, още повече, че момиченцето на 1 г. и 5 месеца бе нападното от озверялото животно на детска площадка. Според съда, инцидентът не е завършил с по-тежки последици само по случайност.

Бащата завел детето си на площадката в кв."Ново село". В горната й част има игрище. То е оградено, вратата му никога не се заключвала и достъпът бил свободен. Човекът предпочел да отидат там заради покритието от изкуствена трева. Преценил, че е по-безопасно, защото дори и да падне, малката нямало да се нарани. По това време на игрището се намирало и кучето - оставено без надзор, при това - без задължителния намордник. Служители на частната фирма, наета от общината да се грижи за безстопанствените четириноги, също били там. Дошли да приберат опасния питбул. Докато предупредят бащата, животното скочило и захапало момиченцето за дрешката откъм гърба. Възрастни се намесили, успели да спасят детето. То било откарано в болницата. За щастие, физическите травми били леки. Поставили му ваксина против бяс, назначили му 10-дневно лечение. Тежкият емоционален шок от преживяното обаче дал отражение. Момиченцето станало неспокойно, вечер не можело да спи, стряскало се насън. Според заключението на вещите лица, получило временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

Два дни след ужасяващия инцидент питбулът е бил евтаназиран от частната фирма. По данни на полицията, кучето е било изведено на разходка не от собственика, а от негов познат. Той бил глобен. Жители на квартала и работещи в частната фирма още тогава заявиха, че по тялото на питбула имало следи от множество зарастнали рани. Упорито се говореше, че животното е било специално дресирано и редовно е пускано в незаконни кучешки боеве. От полицията не можаха да потвърдят официално тази версия. По-късно, когато делото влезе в съда, не бяха открити никакви доказателства, че озверелият питбул е имал собственик. Дори в документите за евтаназията му било отбелязано, че няма стопанин. В този случай законът вменява отговорността на общината, тъй като възложител тя е длъжна да контролира частната фирма как извършва поверените й дейности - да залавя и обезврежда опасните бездомни кучета.

На първа инстанция Районният съд в Сливен уважи предявения от майката иск наполовина, до 2500 лева. Окръжният съд, който е втора и последна инстанция по делото, увеличи обезщетението до пълния размер на претендираната сума. Решението е окончателно.

Година след нападението над малкото дете, върху изкуствената трева на площадката-игрище се въргалят пластмасови бутилки, хартии и боклуци. Вратата на игрището е все така свободно отворена, въпреки че на нея е закачен голям катинар. Достъпът е свободен както за големи, така и за малки деца. За всякакви кучета - също. Гражданите, които плащат такса за притежание на домашно куче, все още са нищожно малко. По улиците на града е изключение да се види куче с намордник, чиято порода е посочена като опасна в специалната общинска наредба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини