Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Китайски медии: Културната революция беше грешка, която няма да се повтори

„Kултурната революция беше огромна грешка и повече няма да се повтори, обеща днес китайският държавен печат.“ Така коментират за пръв път китайските медии по повод 50-годишнината от началото на революцията, предаде АФП, цитират от БТВ.

Великата пролетарска културна революция започва на 16 май 1966 г. с официална декларация. Китайският политически и културен облик се променя напълно в рамките на 10 години.

Тогавашният лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) – Мао Дзедун, предприема тази стъпка, за да укрепи властта си, но на твърде висока цена – стабилността на държавата, гоненията на десетки милиони хора (включително огромен брой членове на ККП) и повсеместен хаос.

„Никога няма да допуснем грешка като Културната революция да се повтори“, заяви официозът на комунистическата партия в. „Женмин жибао“, който не публикува нищо по темата в понеделник, 16 май – деня на годишнината.

Днешната статия осъжда периода като „пълна грешка в теоретичен и практически план“.

Културната революция не е тема табу в Китай, но комунистическата партия строго контролира дискусиите по нея, за да не подкопаят те прекалено легитимността на сегашната власт. Все повече китайски политически наблюдатели и експерти призовават за задълбочен исторически анализ на събитията, без какъвто има опасност подобна катастрофа да се повтори, подчертават те.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.