Борисов срещу Бъчварова за ордена на Нешка Робева, министърката оспорва приноса й в културата (стенограма)

"Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област - казва вицепремиерът Румяна Бъчварова, цитирана в стенограмата на днешното заседание на МС - С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта."

Бъчварова пропуска да каже, че Робева е предложена за орден "Стара планина" - първа степен, а останалите - за орден „Св. Св. Кирил и Методий”.

Премиерът реагира с крайно нетипичното за заседания на кабинета обявяване на гласуване и броене на резултата. 

Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски гласуват "за".

Против са Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

„Въздържали се“ няма и в крайна сметка предложението е прието със 7 гласа „за“ и 6 гласа „против“ без повече обсъждане.

Ето и пълния текст на стенограмата от обсъждането:

Точка 17

Проект на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване на Нешка Робева с орден „Стара планина“ първа степен

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Господин премиер, има предложение на съставен инициативен комитет и по повод този инициативен комитет сме направили това предложение. Предложенията на Министерството на културата са в следващата точка.

КРАСЕН КРАЛЕВ: Подобно предложение мина през нашата администрация. Нашето мнение беше, че след като има учреден… Казали сме, най-високото звание за заслуги в областта на спорта е Венецът на победителя, който почнахме да го даваме като почетен знак на министерството, ако трябва да се дават на спортисти награди, след като е казано това, че е най-високият знак, по принцип да работим с него за отличаване на спортистите и треньори, които имат заслуги за нашата държава…

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Господин премиер, бих искала да обобщя какво коментирахме с колегите преди заседанието.

Смятаме, че за да бъде удостоена определена личност с най-високото държавно отличие, тя трябва да отговаря на много по-високи изисквания в съответната област. С цялото ми уважение към заслугите на госпожа Робева към спорта, към нейните успехи там, които са безспорни, мисля, че приносът й в областта на културата, заради който се предлага да бъде отличена, не може да бъде съпоставян с този на действително утвърдени творци, каквито има в следващата точка и които се предлагат за орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Например, Теди Москов, Камен Донев, Мариус Куркински, Васко Василев… да не изброявам всички. Затова, може би е по-добре да бъде наградена за заслугите й в областта на спорта.

БОЙКО БОРИСОВ: Тогава да гласуваме. Припомням, че гласуват само министрите. Кой подкрепя предложението по точка 17?

Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски.

Който не е съгласен да бъде подкрепено предложението, да гласува!

Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

Гласували: „За“ – 7; „Против“ – 6; „Въздържали се“ – няма.

Със 7 гласа „За“ и 6 гласа „Против“ се приема предложението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика